'Als werknemer in de horeca heb je een rijk leven, maar rijk word je er niet van'. Een veelgehoorde spreuk binnen de branche die dankzij cijfers van het CBS nu als harde realiteit mag worden bestempeld. In de afgelopen tien jaar stegen de loonkosten in de horeca het minst van alle sectoren in Nederland.
*Grootste stijging bij bankwezen*
De horecabranche zag de loonkosten tussen 2000 en 2010 met 26 procent toenemen. In het bankwezen stegen de gemiddelde kosten die werkgevers betalen aan brutoloon en sociale premies het meest, en wel met 62 procent.
*Laagste stijging sinds twintig jaar*
In 2010 stegen de loonkosten per arbeidsjaar met 1,4 procent. Dat is de laagste stijging sinds 1989. De afgelopen tien jaar was de stijging gemiddeld 3,3 procent per jaar. De loonkosten bestaan uit de lonen en de sociale premies die de werkgever betaalt. Voor de internationale concurrentiepositie van Nederland is een lage groei van de loonkosten van belang.
Lage loonkosten (en een geringe stijging hiervan) zijn voordelig voor de werkgevers, maar minder voordelig voor de werknemers.
~Frank Lindner~
Horeca kent laagste loonkostenstijging
24 augustus 2011