Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers.
Benieuwd naar de andere politieke partijen? Lees hier de andere partijprogramma's
In deze rubriek laten wij aspecten uit het verkiezingsprogramma terugkeren die van toepassing zijn op het ondernemerschap: belastingen, arbeidsmarkt, onderwijs en het ondernemerschap. Alle andere aspecten laten we buiten beschouwing. Kijk voor de volledige verkiezingsprogramma’s op de website van de politieke partij. In de negende aflevering van deze serie; GroenLinks.
GroenLinks wil een groene economie voor iedereen. De partij van lijsttrekker Jesse Klaver wil gelijke kansen voor iedereen in het onderwijs en de belastingen op werk verlagen. Van grote bedrijven gaat GroenLinks meer belasting vragen. GroenLinks wil zzp’ers en flexwerkers in de arbeidsmarkt meer beschermen.
Economie
Het klimaat staat in het economisch beleid van GroenLinks centraal. De partij wil investeren in ‘groene’ bedrijven.
Eerlijk klimaatbeleid betekent voor GroenLinks dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.
GroenLinks ziet dat het midden- en kleinbedrijf en startups het economisch hart van Nederland vormen.
De partij ziet dat het mkb de banenkampioen van Nederland is. Met steun en stimuleringsfondsen wil GroenLinks groen en sociaal ondernemerschap bij het mkb stimuleren.
Arbeidsmarkt
De partij wil van vaste contracten de norm maken. Dat doet de partij door tijdelijke contracten duurder te maken voor werkgevers.
De partij van Jesse Klaver zet in op drie contractvormen. Het vaste en het tijdelijke contract voor het reguliere werk, het uitzendcontract voor ziek en piek en het zelfstandigencontract voor zzp’ers. GroenLinks wil af van nulurencontracten.
Als het aan GroenLinks ligt, dan krijgen werknemers het recht om een deel van hun werktijd zelf te kiezen waar ze werken, als de aard van het werk dat toelaat.
GroenLinks wil het minimumloon verhogen naar 14 euro.
Onderwijs
GroenLinks wil gelijke kansen voor iedereen in het onderwijs. De partij ziet nu dat het inkomen en de opleiding van de ouders de kansen in het onderwijs voor een groot deel bepalen.
Door de coronacrisis dreigt een groot tekort aan stageplaatsen in sectoren die na de crisis juist weer hard vakmensen nodig hebben, ziet GroenLinks. Daarom voert de partij voor grote organisaties een verplicht minimumpercentage aan stageplaatsen in.
Ook wil de partij het stagesysteem versoepelen, zodat studenten eenvoudiger terecht kunnen bij een leerbedrijf in een andere sector. Hierbij zijn de leerdoelen van de mbo-student leidend.
Belastingen
GroenLinks wil het belasting- en toeslagensysteem vereenvoudigen.
De partij wil een CO2-belasting invoeren die bovenop de huidige Europese heffing komt.
GroenLinks wil de inkomstenbelasting voor werkenden met lage en middeninkomens verlagen. Topverdieners en expats gaan meer belasting betalen.
De partij wil vermogen zwaarder belasten.
Jesse Klaver wil de winstbelasting voor grote bedrijven verhogen en het aantal aftrekposten voor grote bedrijven verlagen.
GroenLinks wil een digitaks invoeren zodat grote bedrijven als Google en Facebook - in de ogen van de partij - eerlijk belast worden.
Blijf je graag op de hoogte?
Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.