Gasten kunnen in steeds meer horecazaken pinnen. Tussen 2009 en 2012 is het aantal pintransacties bij de toonbankinstellingen, waar ook de horeca onder valt, met maar liefst
33 procent gestegen. In de horeca is het percentage aan bedrijven dat pintransacties accepteert inmiddels gestegen tot 70 procent. Hierin is de branche het snelst groeiend. Ook op de markt is een sterke groei waargenomen van het aantal ondernemers dat de mogelijkheid om te pinnen aanbiedt.
*Pin versus contant*
Dit blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM in opdracht van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen. In het onderzoek zijn de kosten van het toonbankbetalingsverkeer voor 2012 in kaart gebracht. Een gemiddelde pintransactie is 3 cent goedkoper dan een contante betaling. Een ondernemer eenmaal een pinautomaat heeft staan en de kosten daarvan even niet worden meegerekend, dan is elke volgende pintransactie zelfs 10 cent goedkoper dan elke volgende contante transactie. De gunstige kosten voor pinnen zijn vooral het gevolg van het toenemende gebruik van de pinpas door de Nederlandse consument.
*Achterblijvers*
Bij de groeicijfers binnen de horeca en de ambulante handel dient wel een kanttekening te worden gemaakt. Deze branches lopen ten opzichte van andere sectoren nog achter. In ieder tankstation en iedere supermarkt kunnen klanten met hun betaalpas terecht. Ook in vrijwel alle andere winkels kan gepind worden. In kleine detailshandelzaken is pinnen mogelijk bij 95 procent van de adressen.
Binnen de horeca zijn het voornamelijk snackbars en cafés waar gasten (nog) niet kunnen betalen met hun pinpas.
~Frank Lindner~
Horeca nu snelst groeiende pinmarkt
18 juni 2013