Horecabedrijven blijven vaak in de familie

24 november 2011
Horecabedrijven blijven vaak in de familie

Horeca-ondernemers dragen hun bedrijf het liefst over binnen de familie. Bij bijna een kwart van de horeca-ondernemers staat de overdracht van de leiding van de onderneming binnen de komende 5 jaar op de agenda. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de
leeftijd van de ondernemer, maar ook de fysieke inspanning die het werken in de horecasector met zich meebrengt.

*Onderzoek*
Dit blijkt uit onderzoek van het Centrum van het familiebedrijf in samenwerking met het bedrijfschap Horeca en Catering en Eduon adviseurs familiebedrijf. Judith van Helvert-Beugels, onderzoeker bij het Centrum van het Familiebedrijf en het lectoraat Familiebedrijven van de Hogeschool Windesheim heeft in dit onderzoek gekeken
naar de voorbereiding, de stappen in het opvolgingsproces en de mogelijkheden die horecaondernemers zien voor de overdracht naar de volgende generatie.

*Voorbereiding*
Slechts 30 procent van de bedrijven overleeft een overdracht. 15 procent van de respondenten die binnen nu en twee jaar hun bedrijf willen overdragen is het helemaal eens met de stelling "ik ben goed voorbereid op de overdracht". De accountant speelt bij de voorbereiding een belangrijke rol. De accountant wordt zelfs vaker dan de partner als gesprekspartner genoemd wanneer de overdracht op korte termijn gaat plaatsvinden. De accountant zet ook meestal de eerste stappen in de voorbereiding.

~Joke Adema~

Overig nieuws