Steeds meer ondernemers overwegen te stoppen met hun horecabedrijf omdat ze het invullen van tientallen formulieren meer dan zat zijn,' aldus directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland. De administratieve lastendruk in de horecasector is bijna vier keer zo hoog dan bij een gemiddeld bedrijf. Uit de Monitor Administratieve Lasten van het onderzoeksinstituut EIM blijkt dat de totale administratieve lasten vorig jaar met 6 procent zijn toegenomen. Van 1994 tot 2002 is Paars I is erin geslaagd om de lastendruk met 6% te laten dalen. Het tweede paarse kabinet slaagde niet in zijn ambitie om deze druk te verminderen met 25%. Van alle sectoren in ons land gaat de horeca met ruim 140 wetten het meest gebukt onder deze lastendruk. Koninklijk Horeca Nederland ontwikkelt nu initiatieven om het nut en de noodzaak van sommige regelgeving aan de kaak te stellen. Jeu Claes: 'Het afschaffen van overbodige vergunningen, heldere procedures, geïntegreerd beleid en integrale handhaving. Dat streeft Horeca Nederland na voor de horecabranche. We willen daarmee de politiek oproepen het mes te zetten in het ambtenarenapparaat. Minder regels, minder formulieren, minder ambtenaren! Dat moet het adagium worden!'