Hotel Dreyeroord, Oosterbeek Het roer van de ark gaat om

Ondernemen 29 april 2005
Hotel Dreyeroord, Oosterbeek  Het roer van de ark gaat om

Hotel-Chalet, Chalet-Hotel of gewoon Hotel; de brochures en andere documentatie van Dreyeroord geven geen uitsluitsel: de aanduidingen worden door elkaar gebruikt. Misschien past het wel bij de overgangsfase of overdrachtsperiode waarin dit hotel zich bevindt. Een chalet in Oosterbeek... Het oogt niet eens raar in dit fraaie villadorp met veel groen. Dat de hotelier lid is van de Zwitserse vereniging van christelijke hotels (VCH) wekt ook niet echt bevreemding. Een orgel, samenzang; dit hotel is een baken van christelijke beginselen in een mistige wereld. Maar de secularisatie houdt geen halt voor het dorp waar ooit de geallieerden een brug te ver wilden. De nieuwe generatie treedt aan, en zoonlief staat iets anders in het leven dan pa. De VCH moet het veld ruimen en ach, die oorlog...

Dit hotel is als jachthuis gebouwd door een zekere graaf van Rechteren in 1848; de bouw heeft te maken met het uitroepen van de Zwitserse onafhankelijkheid. Vanwege die onafhankelijkheid hoeft de Zwitserse vlag, die sinds mensenheugenis dag en nacht voor het hotel wappert, bij zonsondergang niet gestreken te worden. Althans, dat heeft de opa van hotelier Jan-Willem van Straaten hem verteld. Of hij heeft het zo begrepen... (Enig speurwerk van de schrijver dezes, leidde hem naar de Sonderbund van katholieke kantons, de Sonderbund-oorlog van 1847 en een grondwet van 1848 waarin waarschijnlijk de soevereiniteit van de koning van Pruisen over Zwitserland een einde vond.)

Maar waarom in Oosterbeek een chalet? 'Ik denk dat de graaf van Rechteren wel iets met Zwitserland had,' antwoordt Jan-Willem van Straaten behoedzaam. Geschiedenis is niet zijn sterkste punt, maar het hoteliervak is hem met de paplepel ingegoten. Zijn opa heeft Dreyeroord kort na dé oorlog (die van 1939-45) overgenomen. Jan-Willem (32) is geboren en getogen in dit hotel. Na de middelbare school heeft hij de MEAO gedaan en vervolgens hotelmanagement in Leeuwarden. Op zijn c.v. staat onder meer: directieassistent voor Bilderberg Résidence Groot Heideborgh; hotelmanager voor de AMS Hotel Groep (voorheen Cok Hotels); projectcoördinator banqueting sales voor Golden Tulip Figi. Sinds mei 2003 is hij bedrijfsleider van zijn 'voorvaderlijk' hotel.
Tot zover wat persoonlijke geschiedenis; nu nog een klein stukje Oosterbeekse historie. Het landgoed Dreyeroord was rond 1100 van de Broederschap van Sint Nicolaas. Mogelijk bezat die broederschap drie gebouwen: een klooster, een boerderij en een molen. Daaraan zou de naam 'dreyen' (drie) ontleend kunnen zijn. De broederschap stond in ieder geval bekend om zijn gastvrijheid en de opvang van zieken.

Meer rendement

Terug naar het heden. 'We zijn druk bezig met de opvolging,' vertelt Jan-Willem. 'Bovendien willen we flink gaan investeren. De hotelkamers zijn aan de kleine kant; de badkamers hebben nog bruine tegels... Veel ingrijpender is, dat we op het achterterrein een aantal huizen gaan bouwen. Die huizen gaan we verkopen, maar de toekomstige bewoners moeten wel een verbondenheid hebben met het hotel. Het zullen senioren zijn die ook een stuk zorg - ik praat eigenlijk liever over service - van het hotel gaan krijgen. We denken daarbij aan huishouding, technische dienst en maaltijden. Dat wordt een nieuwe doelgroep voor ons. Omdat wij wel een gewoon hotel willen blijven, neem ik liever het woord zorghotel niet in de mond, maar het is een concept dat bij deze tijd past, en wij moeten meer rendement uit het hotel gaan halen. Een tweede deel van ons plan betreft het bijbouwen van hotelkamers; dat moet gefinancierd worden door de verkoop van die huizen. We hebben nu 27 kamers, straks 35 of 40. Er moet iets gaan gebeuren. De omzet is de afgelopen jaren gestagneerd, terwijl de kosten uiteraard gestegen zijn.'

Op het moment van die toekomstgerichte uitspraak voegt de scheidende hotelier, Van Straaten senior (Arjen), zich bij zijn zoon. Tijd om de ontwikkelingen na te lopen. 'De bezetting is nog redelijk goed', aldus Jan-Willem, 'maar het is wel zo dat we soms moeten kunnen pieken, bijvoorbeeld tijdens de Vierdaagse, of een Airborneherdenking, en daarvoor ontbreekt nu de capaciteit. Ons gastenbestand heeft van oudsher voornamelijk bestaan uit oudere mensen die hier vrij lange vakanties doorbrachten. Dat is de afgelopen jaren minder geworden: de mensen kiezen voor wat kortere vakanties en trekken meer dan vroeger naar het buitenland. Weliswaar is de vergrijzing ingezet, maar wij zien die doelgroep van ouderen bij ons slinken. We richten ons dus meer op arrangementen en korte verblijven; vooral ook voor jongeren. Dankzij het internet weten ook de nieuwe doelgroepen ons te vinden.'
'Honderd jaar geleden had je hier in de omgeving ongeveer honderd hotels en pensions,' vertelt Arjen van Straaten. 'Nu nog zes, waarvan er vijf in het viersterrensegment zitten; die halen de meeste omzet. De campings en de kleine pensions vind je meer richting de Veluwe, terwijl Oosterbeek en omgeving toch heel veel moois te bieden heeft: parkachtige, glooiende landschappen, landhuizen, de oudste hervormde kerk van Nederland...'
Dankzij pa Van Straaten komen we ook te weten hoe het zit met die vlag. 'In vijftienhonderdzoveel ging de Broederschap van Sint Nicolaas over in de Johannieter Orde, en de vlag van die orde is dezelfde als de Zwitserse. De eerste hotelier van Dreyeroord heeft al in 1883 de Zwitserse vlag opgehangen.'
Zo zie je maar: doorvragen helpt. En de vlag van een orde mag - in tegenstelling tot die van een land - waarschijnlijk wel na zonsondergang blijven hangen.

Wijn en whisky

De Zwitserse vereniging van christelijke hotels ligt Arjen van Straaten na aan het hart. 'Die vereniging bestaat uit hoteliers die meer willen bieden dan alleen bed en bad. Veel meer omzet heeft deze vereniging ons niet gebracht, maar gevoelsmatig sta ik er nog altijd heel positief tegenover. Ik ga zo nu en dan ook naar de jaarvergaderingen en praat dan met Zwitserse collega's over hoe zij de werving doen, wat voor gasten zij ontvangen, enzovoort. Daar zijn de hotels ook vaak eigendom van de kerk; er is dan meestal een opleiding en een bejaardenhuis aan verbonden. Uiteraard proberen we een hoofdmoot van gelijkgestemde gasten bij elkaar te brengen, maar daarbij staan we wel open voor iedereen. Een kenmerk is bijvoorbeeld, dat er geen alcohol wordt geschonken. En onze zorg beperkt zich niet tot het schoonhouden van de kamers en het bereiden van de maaltijden: we hebben een open oog en oor voor problemen; er wordt tijd vrijgemaakt voor een gesprek, en mensen die een soortgelijk probleem hebben, kunnen bijeen worden gebracht. In Zwitserland heb je in de VCH-hotels dikwijls een geestelijk leider.'
Vroeger was dit een protestants hotel, maar de tijden zijn veranderd. Van Straaten beseft dat terdege. 'Dreyeroord is nu een hotel voor iedereen. We werven nu zelfs in katholieke bladen. En we zijn lid van Holland Hotels. De verzuiling is weg.'
Jan-Willem: 'Het lidmaatschap van VCH zeg ik op.' Met een glimlach: 'Ik weet niet of ik het hotel nu nog mag overnemen... Ik wil in ieder geval met dit mooie pand alle markten gaan bewerken: jong en oud. Ook de zakelijke. We zullen dus wijn en whisky moeten gaan schenken. Maar ik houd van ethisch verantwoord ondernemen, want ik ben wel een kind van mijn ouders. We gaan anticiperen op kunst, cultuur en natuur; dat betekent betrokkenheid bij de activiteiten van het Gelders Landschap, de VVV en allerlei kunstorganisaties. Ik wil zulke verenigingen stimuleren om hier te vergaderen en te eten. Het zou mooi zijn als we een cultureel centrum van Oosterbeek kunnen worden.'

De Duitse markt

Een goede keuken hoort bij wat Jan-Willem in gedachten heeft, en daarbij valt de naam Romantik Hotels, aangezien die Duitse coöperatie uitgebreid besproken werd in het vorige nummer van Hospitality Management. Vooralsnog twijfelt Jan-Willem eraan of zijn hotel - op deze locatie - het culinaire niveau kan brengen dat voor Romantik een vereiste is, maar bij zijn vader spelen andere overwegingen, of beter gezegd, sentimenten: 'Die groep heeft toch een behoorlijk Duitse signatuur... Dat element moeten we er even bij wegen, gezien ons huidige gastenbestand.' (Veel oorlogsveteranen plus hun nageslacht.) 'Aan de andere kant wordt zestig jaar na dato wel alles in het werk gezet om toegankelijk te zijn voor de Duitse gasten. Als ik in Zierikzee of Noordwijk zou zitten, lag het wat makkelijker.'

Jan-Willem: 'Het wordt hoog tijd dat we de Duitse markt gaan bewerken. Ik denk dat daar een heel groot potentieel zit. Juist in Duitsland is heel veel kunst en cultuur.' - Arjen: 'Ik denk dat een uitwisseling van de Oosterbeekse schilderkunst, bijvoorbeeld met Dachau... Ik denk dat veel gasten daar moeite mee zouden hebben.' - Jan-Willem: 'Daar stapt mijn generatie echt wel overheen hoor.' Het is duidelijk: de zoon heeft, net als de meeste mensen van onder de vijftig, weinig met de oorlog. En wellicht weet hij - in tegenstelling tot de meeste Nederlanders - dat die 82,6 miljoen Duitsers 'Reiseweltmeister' zijn. (Het meest reislustige volk van deze planeet.) Dat Duitsland anno 2005 de grootste exporteur ter wereld is; de derde economische macht; dat onze oosterburen een groter aandeel in de wereldhandel hebben (10,5%) dan Amerika, Japan of China. Dat het voormalige West-Duitsland, ondanks de werkloosheid in de voormalige DDR en de kosten van de hereniging (1250 miljard in 15 jaar), nog steeds heel erg rijk is.

De omgeving van Oosterbeek heeft veel te bieden: Burgers Bush; het Openlucht Museum; De Hoge Veluwe; de Rijn; het Airborne Museum. En dat het chalet iets heeft, wordt bewezen door het feit dat er een film opgenomen is: 'Seth', met Frits Lambrechts. Op het affiche staat: 'Seth overwintert in het grote, lege Hotel Tretton van zijn zoon. Alles gaat prima...' In films is dat een voorbode van ellende, maar in Dreyeroord komt het beslist allemaal goed.

  • Kamers: 27
  • Vol pension: 100 tot 125 euro p/p
  • Half pension: 85 tot 110 euro
  • Logies ontbijt: 57,50 tot 82,50 euro
  • Hotelkamer: 67,50 tot 105 euro
  • Inclusief: onbeperkt koffie, thee, melkproducten, fruit, vruchtensappen en frisdranken
  • Zalen: 1 plenaire; verschillende subruimten
  • Parkachtige tuin (9000 m2)

Blijf op de hoogte!
Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws