Hotelketen uitgelicht: Huazhu Group

Auteur: Thijs Jacobs
Hotelketen uitgelicht 4 juni 2021
Hotelketen uitgelicht: Huazhu Group

In 2005 opende het eerste Han Ting Hotel, wat de start van de Huazhu Group betekende. Ji Qi is de oprichter en chairman van de Chinese hotelgroep die in 2017 de negende plaats bereikte van de grootste hotelbedrijven ter wereld (op basis van tellingen van Hotels magazine, red.). Wat betreft marktwaarde vinden we het bedrijf zelfs terug op de vijfde plaats.

Op 31 december 2020 telde de hotelgroep 6669 hotels met in totaal 628.135 kamers, verdeeld over 16 landen. Huazhu's merken zijn onder meer Hi Inn, Elan Hotel, HanTing Hotel, JI Hotel, Starway Hotel, Orange Hotel, Crystal Orange Hotel, Manxin Hotel, Madison Hotel, Joya Hotel, Blossom House, en Ni Hao Hotel. Na de afronding van de overname van DH (Deutsche Hospitality, red.) op 2 januari 2020 voegde Huazhu vijf merken toe aan haar portefeuille, waaronder Steigenberger Hotels & Resorts, Maxx by Steigenberger, Jaz in the City, IntercityHotel en Zleep Hotel. Daarnaast heeft Huazhu ook de rechten als master franchisenemer voor Mercure, Ibis en Ibis Styles, en co-ontwikkelingsrechten voor Grand Mercure en Novotel in de Chinese regio. Met de overname van Deutsche Hospitality was een bedrag van ongeveer 700 miljoen euro gemoeid.

Huazhu's activiteiten omvatten lease- en eigendomsmodellen, managementcontracten en gefranchisede modellen. In het huur- en eigendomsmodel exploiteert het bedrijf rechtstreeks hotels. Bij het managementmodel beheert Huazhu de gemanagede hotels via de on-site hotelmanagers die het aanstelt, en int het hotelbedrijf vergoedingen van franchisenemers. Bij het franchisemodel verstrekt Huazhu opleiding, reserveringen en ondersteunende diensten aan de franchisehotels en int zij vergoedingen van franchisenemers, maar benoemt zij geen on-site hotelmanagers. Huazhu past een consistente standaard en platform toe in al haar hotels. Per 31 december 2020 exploiteert de hotelreus 16 procent van zijn hotelkamers volgens het lease- en eigendomsmodel, en 84 procent volgens het management- en franchisemodel.

Het management

Ji Qi, de oprichter en chairman van Huazhu, is de vertegenwoordiger van een groep Chinese investeerders. Hij heeft op succesvolle wijze drie beursgenoteerde bedrijven opgericht: Ctrip.com, Home Inns Group en HUAZHU Group. In 2016 ontving hij de ‘National Order of the Legion of Honor’ van de Franse Republiek. Dit vanwege zijn carrière als ondernemer en omdat hij een grote bijdrage heeft geleverd ten aanzien van de economische samenwerking tussen China en Frankrijk. Qi bezit 37 procent van de aandelen van Huazhu Group en staat op de 178e plaats van rijkste Chinezen op de lijst van Forbes.               

Qi heeft zelf verklaard dat hij op het idee kwam om de hotelgroep op te richten nadat hij een boek over Accor Hotels had gelezen. In januari 2016 kwamen Accor en Huazhu een strategische samenwerking overeen.  

Jenny Zhang

Zhang is de CEO van de Huazhu Group, waar ze sinds 2008 in dienst is. Sinds 2015 is zij CEO. Daarvoor was zij Chief Financial Officer en President. Zhang was als CEO verantwoordelijk voor de afwikkeling van de overname van Deutsche Hospitality.

Huazhu Group in cijfers

In het laatste kwartaal van 2020 wist de hotelgroep 279 hotels toe te voegen aan het portfolio. In totaal werden er 393 hotels geopend, maar vielen er ook 114 af. Op 31 december 2020 telde de hotelgroep 6669 hotels met in totaal 628.135 kamers. Ter vergelijking: Accor heeft ongeveer 704.000 kamers verdeeld over 5100 hotels. Huazhu heeft dus meer, maar wel kleinere, hotels. Overigens heeft het noodlijdende Accor recentelijk een belang van 1,5 procent in Huazhu van de hand gedaan voor 239 miljoen euro. Na deze transactie bezit Accor nog 3,3 procent van de aandelen in de Chinese hotelreus en is het nog steeds vertegenwoordigd in de board of directors. In december 2019 verwierf Accor 5,5 procent van de aandelen van Huazhu voor omgerekend 451 miljoen dollar.

Het aantal ongeopende hotels in de pijplijn bedraagt 2411 hotels (telling 31 december 2020). De average daily room rate daalde in het laatste kwartaal van 2020 met 0,5 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019, de bezettingsgraad daalde in dezelfde periode met 1,6 procent, terwijl de RevPAR daalde met 2,4 procent. Hierbij zijn enkel hotels meegenomen die langer dan 18 maanden operationeel waren. De keten had minder zwaar te lijden van de coronacrisis dan de Europese hotel operators. Wanneer we het gehele jaar bekijken, dan zijn de cijfers minder gunstig: de average daily room rate daalde op jaarbasis met 10,3 procent, de bezettingsgraad met 13,4 procent en de RevPAR met 24,5 procent, wat aangeeft dat de Chinese hotelmarkt gedurende het laatste kwartaal niet slecht presteerde ten opzichte van de periode daarvoor.

Overig nieuws