Met bijna 300 hotels en ongeveer 58.000 hotelkamers is Scandic Hotels een van de meest toonaangevende hotelbedrijven in Scandinavië. Scandic Hotels is een van oorsprong Zweedse hotelketen die is uitgegroeid tot een van de grootste hotelexploitanten in Scandinavië. De wortels van het bedrijf gaan terug tot het einde van de jaren zestig.
Geschiedenis
Het eerste motel van Zweden, Esso Motorby in Laxå in Midden-Zweden, werd geopend op 14 juli 1963 en markeerde het begin van een nieuw tijdperk voor hotels in de Scandinavische landen. Voordien werd de Zweedse hotel- en restaurantwereld grotendeels gedomineerd door de staatshotelketen SARA en de Reso-keten, eigendom van een coöperatieve beweging.
Het oliebedrijf Esso wilde zijn tankstations ontwikkelen op de nieuwe snelwegen die destijds in Zweden werden gepland. Marktonderzoek overtuigde het bedrijf om zich te richten op motels, met als thema 'Alles voor de automobilist'. In 1963 kostte een kamer 17 Zweedse Kronen. De hotelketen breidde zich al in het begin van de jaren zeventig uit naar het buitenland, naar Denemarken en Noorwegen, en binnen slechts een paar jaar was Esso Motor Hotel de grootste keten in Scandinavië. Halverwege de jaren tachtig verkocht Esso zijn hotelbedrijf aan een onafhankelijk bedrijf en werd de keten omgedoopt tot Scandic Hotels.
In 1996 werd Scandic genoteerd aan de beurs van Stockholm, waarmee het het eerste pure hotelbedrijf in Zweden werd dat op de beurs werd genoteerd. In 1998 werd Scandic, dankzij grote overnames – het Zweedse Reso (1996), het Finse Arctia (1998) en het Zweedse Provobis (2000) – de grootste hotelketen van Scandinavië.
In 2001 kocht de Hilton Group de Scandinavische hotelgroep voor ruim 620 miljoen Britse ponden. In de jaren daarvoor kocht Scandic onder andere de Finse hotelketen Arctia en Provobis Hotels. In 2005 wordt het eerste franchise hotel geopend: Scandic by Hilton - Bari in Italië. Scandic is dan gevestigd in tien landen. In 2007 kocht de Zweedse investeringsmaatschappij EQT Scandic Hotels voor een bedrag van ongeveer 830 miljoen euro, op dat moment bestaande uit 132 hotels wereldwijd. Samen met het vastgoedbeheerbedrijf Pandox investeert Scandic flink in de modernisering van ongeveer veertig hotels in Finland, Noorwegen en Zweden. De renovatie wordt beschouwd als de grootste in de Noord-Europese hotelsector.
Overnames
Scandic nam de Noorse hotelketen Rica Hotels in 2014 over en voegde daarmee 73 hotels en 10.600 hotelkamers toe aan het hotelportfolio van Scandic. Na de overname is Scandic niet alleen marktleider in de Scandinavische landen, maar ook de op één na grootste hotelexploitant in Noorwegen. In mei 2016 opent Scandic haar eerste signature hotel in Stockholm - Haymarket by Scandic.
Signature hotels worden gekenmerkt door hun individuele geschiedenis en persoonlijkheid, ontwikkeld als duidelijke sociale ontmoetingsplaatsen en op de markt gebracht onder hun eigen hotelnaam met de extensie 'by Scandic'. Op 29 december 2017 voltooide Scandic de overname van de Finse hotelactiviteiten van Restel. Nadat de Finse mededingingsautoriteit de deal goedkeurde op voorwaarde dat drie hotels werden afgestoten, omvatte de deal in totaal veertig hotels. Na de overname werd Scandic ook in Finland de belangrijkste hotelexploitant. Vandaag de dag exploiteert Scandic Hotels honderden hotels in heel Scandinavië en staat het bekend om zijn kenmerkende Scandinavische design en gastvrijheid. Scandic Hotel heeft naast hotels in Scandinavië ook hotels in Duitsland en Polen. Het hotelbedrijf is in het verleden actief geweest in Nederland. Het was onder andere tot 2008 eigenaar van Sanodome Hotel & Spa in Nijmegen.
Duurzaamheid
Het Scandinavische hotelbedrijf zet hoog in op duurzaamheid. Alle hotels in Denemarken en Zweden hebben het zogeheten Nordic Swan Ecolabel. In Noorwegen ligt dat percentage rond de tachtig procent en in Finland rond de vijftig procent. Hotels in Duitsland en Polen hebben nog geen label. Het Nordic Swan Ecolabel houdt in dat bij milieu-initiatieven een holistische benadering wordt gevolgd om te voldoen aan strenge eisen op basis van een levenscyclusanalyse. De criteria van het Nordic Swan Ecolabel worden gewoonlijk om de vijf jaar bijgewerkt, voor het laatst in januari 2022. Certificering houdt ook in dat aan strenge eisen moet worden voldaan en dat op verschillende gebieden punten moeten worden verdiend. In totaal omvat de Nordic Swan Ecolabel certificering 44 verplichte vereisten en zes puntencategorieën die regelmatig worden gecontroleerd.
CEO
De huidige president en CEO van Scandic Hotels is de Deen Jens Mathiesen. Hij bekleedt die functie sinds 2019. Daarvoor was hij ruim tien jaar managing director van de hotels die onder de vlag van Scandic opereren in zijn geboorteland Denemarken. Daarvoor was Mathiesen ruim vier jaar directeur sales en marketing voor Nordic Choice Hotels.
In deze rubriek presenteert Hospitality Management de bekendere en onbekendere internationale hotelketens. Een historisch overzicht met actuele cijfers. |
Blijf op de hoogte!
Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.