Hotelovernachtingen volgend jaar weer terug op niveau 2019

Auteur: Redactie
Economie Corona 15 januari 2021
Hotelovernachtingen volgend jaar weer terug op niveau 2019

Na de grootste dip uit de historie van de hotelsector is herstel in zicht. In 2022 komt het aantal hotelovernachtingen in Nederland weer uit op het niveau van piekjaar 2019 met bijna 55 miljoen. In Amsterdam duurt het een jaar langer voordat de schade is ingelopen, omdat de stad erg afhankelijk is van bezoekers uit andere werelddelen en zakenreizigers. In 2023 slapen toeristen ook daar weer 19 miljoen nachten. Dit blijkt uit onderzoek over de hotelmarkt van vastgoedadviseur Colliers International.

Structureel minder zakelijke reizigers

In het meest waarschijnlijke scenario worden reisrestricties dit jaar afgebouwd en vinden internationale toeristen langzaam hun weg weer naar Nederland. Wel moeten steden rekening houden met een permanente daling van het aantal zakelijke reizigers. Inmiddels kunnen veel vergaderingen en evenementen ook online plaatsvinden. De verwachting is dat binnen- en buitenlandse reizigers dit jaar ongeveer 34,6 miljoen overnachtingen boeken, 37% minder dan in 2019, maar wel 12% meer dan vorig jaar. 

“Met deze groeivoorspelling komen er eigenlijk al in 2022 weer evenveel toeristen naar ons land als tijdens de hoogtijdagen van 2019. Alleen geldt dat specifiek niet voor Amsterdam,“ zegt Joost Mees, hoofd hotelvastgoed Benelux. ‘’In de hoofdstad verwachten we dit jaar 6,9 miljoen overnachtingen ten opzichte van 18,4 miljoen twee jaar geleden. Het herstel duurt hier nog tot in ieder geval eind 2023.”

Natuuruitstapjes hit van 2020

Door de corona-uitbraak gingen de hotelboekingen in april vorig jaar richting nul. Vooral hotelkamers in de grote steden die zwaar leunen op buitenlandse (zaken)reizigers stonden leeg. Tussen april en oktober vorig jaar sliepen er tussen 45% en 80% minder gasten in deze steden. Opvallend is dat er in Den Haag in juli juist 9% meer toeristen kwamen.

“Dat komt vooral door de ligging van de stad aan het strand. Natuur- en kustgebieden bleken afgelopen zomer namelijk een grote hit,” vertelt Joost Mees. ‘’Nederlanders zochten weidse plekken in eigen land op om te ontspannen en de schade voor de sector bleef hier beperkt. In de vakantieperiode trokken Drenthe, Friesland, Limburg en regio’s met veel bos en heide zelfs meer mensen.’’

Onvermijdelijk herstel reissector

Het virus heeft langer impact op de inkomsten van hotels. Zolang de vraag naar kamers lager is dan de jaren voor de corona-uitbraak dalen de prijzen. Zelfs na het herstel van het aantal overnachtingen zorgt de concurrentie tussen hotels ervoor dat de omzet per kamer minder is. Er is nog wel minimaal een jaar langer nodig voordat ook op dit gebied de schade is weggepoetst.

In het geval het wereldwijde reisgedrag definitief verandert, waarbij naast een kwart minder zakelijke reizigers ook 5% minder buitenlandse reizigers naar Nederland afreizen, duurt het nog tot 2024 voordat het aantal overnachtingen in Nederland is teruggeveerd. “Mensen willen blijven reizen en daarom is het herstel van de sector uiteindelijk onvermijdelijk,” aldus Joost Mees.

Overig nieuws