De redactie van Hospitality Management kreeg van enkele regio's, met dank aan hotelier Bart Reints Bok, noodverordeningen onder ogen. Hierin staat dat hotelrestaurants geopend mogen blijven voor hotelgasten (alhoewel er waarschijnlijk geen animo is bij de Nederlandse bevolking om ze te bezoeken). De tekst luidt in al deze noodverordeningen (check of dit voor jouw regio ook geldt!) als volgt:
'Het is verboden om een van de volgende inrichtingen geopend te houden: inrichtingen waar ter plaatse eten of drinken wordt verkocht en genuttigd (eet- en drinkgelegenheden), met uitzondering van inrichtingen in bedrijven die niet voor het publiek toegankelijk zijn (bedrijfskantines en bedrijfscatering) en inrichtingen in hotels ten behoeve van de hotelgasten.’
Noot van de redactie: we krijgen e-mails en telefoontjes van hoteliers die te horen krijgen dat dit voor hun regio niet geldt. Hieronder staan enkele regio's waar deze bewuste zin wél in de noodverordening staat! Het is dus per regio verschillend! Neem bij twijfel contact op met de lokale autoriteiten.
Dit betekent dus dat hotels in de betreffende veiligheidsregio's hotelgasten daadwerkelijk in hun restaurants kunnen ontvangen. Dit geldt in ieder geval voor de regio’s Groningen, Drenthe, Noord- en Oost-Gelderland, IJsselland, gooi en vechtstreek, Brabant-Zuidoost, Friesland en Amsterdam-Amstelland. Van deze regio's hebben we de noodverordeningen ingezien.
Of hoteliers ervoor kiezen om hun restaurants weer open te stellen, is maar de vraag. Bescherming van personeel en gasten wordt door de hospitalitybranche zeer serieus genomen.
Via deze link lees je het interview (uit de nieuwe 'dagboekenreeks' van Hospitality Management) met Bart Reints Bok, waarin hij onder andere de noodverordeningen bespreekt.