Het aantal in 2016 gepresenteerde plannen voor de bouw of renovatie van hotels overstijgt de cijfers van de afgelopen jaren in ruime mate. De afgelopen twee jaar stegen de bezettingsgraad en de kamerprijzen waarbij Amsterdam uitzonderlijk goed presteert. Nu de vooruitzichten beter en stabiel zijn, is dat duidelijk te merken aan de hoeveelheid plannen: het hoogste aantal sinds 2011. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de tweemaandelijkse nieuwsbrief Hotelbouwplannen. Het geeft maar weer aan hoe cyclisch de hotellerie is.
Vergaderen en wellness
Opvallend is het grote aantal hotels waar nieuwe congres- en vergaderfaciliteiten worden gerealiseerd. Sinds 2009 werden er niet zo veel zalen bijgebouwd of gerenoveerd. Het groeiende aanbod aan wellnessfaciliteiten springt eveneens in het oog. Bij 38 (al dan niet nieuw te bouwen) hotels moeten zwembaden, fitnessruimtes, sportzalen of soortgelijke voorzieningen verrijzen. Dat zijn er meer dan ooit. De statistieken van Hotelbouwplannen gaan terug tot 1999.
Grens bereikt
De toename aan hotels lijkt niet te stoppen. Toch vindt de gemeente Amsterdam dat er een grens is bereikt. In grote delen van de stad mogen er na 1 januari 2017 geen aanvragen voor de bouw van nieuwe hotels meer worden ingediend. De 78 (!) lopende plannen kunnen wel worden uitgevoerd. De grote vraag voor de komende jaren is of de randgemeenten nu een kans zien om de toeristen en zakelijke overnachtingen binnen hun grenzen te halen.
2016 in cijfers: 233 plannen
Hotelbouwplannen inventariseerde in 2016 in totaal:
• 233 (ver)bouwplannen. Hiervan zijn er 158 nieuwbouw en 75 verbouw;
• 14.645 kamers worden gerenoveerd, verbouwd of nieuw gebouwd – dat is een gemiddelde van 63 kamers per (ver)bouwplan;
• bij 59 plannen is niet duidelijk om hoeveel kamers het gaat;
• in 46 plannen zijn congres- en/of vergaderzalen in de bouwplannen opgenomen;
• bij 38 plannen gaat het (mede) om de aanleg van wellness- en/of fitnessfaciliteiten.
Over Hotelbouwplannen
Hotelbouwplannen is het overzicht van (ver)bouwplannen in de Nederlandse hotellerie en is een uitgave van Uitgeverij PS: bv. De redactie houdt door het jaar heen per regio de plannen bij en inventariseert hoeveel initiatieven er in Nederland zijn om hotels te (ver)bouwen. De Hotelbouwplannen worden sinds 1999.
Over Uitgeverij PS: bv
Uitgeverij PS: bv geeft vakbladen uit voor de horecabranche in Nederland. Titels zijn Hospitality Management, Lunchroom, De RestaurantKrant, Bed & Breakfast, De CaféKrant en Hotelbouwplannen. Verder geeft Uitgeverij PS: bv een aantal specials uit, zoals Hotel & F&B, Hotel & Design, De CuliTip. Daarnaast worden zijn er jaarlijkse events zoals het Lekkerste Lunchroombroodje en Hoteltech. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paul Sprakel, uitgever. Tel. (030) 251 22 70, e-mail: paul.sprakel@uitgeverijps.nl.