Deze maand is het boek 'Hotelvastgoed' van de drukpersen gerold en het boek is uniek in haar soort. Zowel in Amerika als ook in grotere landen waar veel meer hotels zijn dan in Nederland, zijn boeken verkrijgbaar over hotelvastgoed.
Omdat Nederland een kleiner land is en dus ook minder hotels heeft is ook informatie over hotelvastgoed in Nederland minder aanwezig. In 2007 zijn door dezelfde auteur al twee boeken over hotelvastgoed in Nederland geschreven. Het doel was in 2007 - en zeker ook weer in 2021 - om de beschikbare informatie over de markt en de werking van hotelvastgoed te bundelen in een standaardwerk voor mensen die informatie willen over dit marktsegment, zodat zij niet allemaal losse artikelen, scripties en buitenlandse literatuur moeten verzamelen, maar één standaard boek kunnen raadplegen. In 2007 was gekozen voor twee beknoptere uitgaven, gericht op hotelexploitanten en hotelbeleggers, maar in 2021 is gekozen voor een opzet die voor alle doelgroepen de basisinformatie biedt die men zoekt.
Omdat hotelvastgoed steeds meer in de belangstelling komt te staan en inmiddels al een volwassen segment is binnen de vastgoedmarkt, is de noodzaak voor basisinformatie dan ook sterk gegroeid de laatste 10 jaar. Met dit boek over hotelvastgoed in Nederland wordt beoogd een overzicht te geven van de gehele markt en de werking daarvan, maar behandelt ook onderwerpen als de ontwikkeling van een hotel tot het waarderen van hotels en financieren van hotels. Daarom is het boek ook geschikt als startpunt voor projectontwikkelaars, architecten, taxateurs en banken.
In het boek worden een groot aantal verschillende onderwerpen behandeld: allereerst wordt de markt beschreven en de werking daarvan, maar ook de diverse partijen die zich op de markt begeven worden beschreven. Vervolgens wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van hotels en als deze gereed zijn volgt de exploitatiefase die vervolgens ook beschreven wordt. Essentiële onderwerpen als het beleggen in hotels, maar ook de (bancaire) financiering van hotels wordt besproken en verder komt ook de waardebepaling aan bod tot aan asset management. Het boek bevat de nodige grafieken en tabellen die cijfermatig inzicht geven, zodat de markt van hotelvastgoed voor de lezer langzaam duidelijker wordt.
Opvallend
Opvallende conclusie in het boek, hoewel dit voor insiders ook weer niet heel verrassend is, is dat de markt in Amsterdam zowel qua omvang wat betreft het aantal hotels, maar zeker ook op het gebied van de omvang van beleggingstransacties echt de nummer één van Nederland is. Het transactievolume overstijgt geheel Nederland, maar toch ook zijn andere grote steden gewild als locaties voor hotelbeleggingen. Maar, omdat in Nederland nog circa 67% van de exploitanten eigenaar is van het eigen hotelvastgoed, is nog groei mogelijk voor beleggingen in andere delen van het land. Amsterdam heeft al relatief de meeste huursituaties, dus procentueel kan de groei in de overige steden plaatsvinden.
Over de auteur
Het boek is geschreven door Bastiaan Driessen. Hij is managing partner van het in 1999 opgerichte Invast Hotels, dat zich bezighoudt met transacties, taxaties en advies op het gebied van hotelvastgoed en hotelexploitaties. Invast Hotels behoort in Nederland tot een van de weinige adviseurs die gespecialiseerd zijn in hotelvastgoed specifiek én exploitatiegebonden vastgoed in het algemeen. Bastiaan Driessen studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, volgde de postdoctorale opleiding vastgoedkunde aan de Amsterdam School of Real Estate en is member van de Royal Institute of Chartered Surveyors. Daarnaast is hij als taxateur toegelaten tot de kamer bedrijfsmatig vastgoed van NRVT, onderdeel Grootzakelijk Vastgoed. Sinds 1990 is hij professioneel betrokken bij hotelgerelateerde vastgoedvraagstukken. Driessen heeft een passie voor bijzondere hotels en bevlogen, gastvrije hotelmanagers en ondernemers.
Blijf je graag op de hoogte?
Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.