Het Bundeskartellamt in Duitsland verbiedt beste prijsgaranties. De 'beste prijs' clausule van boekingssite HRS is in strijd met mededingingsregel; onderzoek naar andere hotelsites wordt gestart.
*Bonn, 20 december 2013*
Vandaag verbood het Bundeskartellamt (de Duitse Autoriteit Consument en Markt) HRS (een online travel agent zoals Booking.com) om nog langer de 'best price' clausule (most favoured nation clausule) te hanteren in haar contracten. Het Bundeskartellamt heeft bij vonnis HRS opgedragen die clausule vóór 1 maart 2014 uit de contracten en algemene voorwaarden te verwijderen, voor zover het hotels in Duitsland betreft. Dat meldt KHN.
*Ook stappen tegen Booking en Expedia*
Andreas Mundt, directeur van het Bundeskartellamt:
"Op het eerste gezicht lijkt het alsof consumenten voordeel zouden hebben bij deze door boekingsites gebruikte clausules. Echter, uiteindelijk verhindert deze clausule dat er op andere plaatsen lagere prijzen kunnen worden aangeboden. Sterker nog, zij maken het aanzienlijk moeilijker voor nieuwe aanbieders om de markt te betreden, omdat deze partijen geen lagere prijzen mogen/kunnen aanbieden. Dat is de reden waarom we nu ook juridische stappen nemen tegen de online boekingsites Booking.com en Expedia.com. Ook zij hebben dezelfde clausules in hun contracten met hotels".
*HRS in beroep?*
Dit soort clausules in de contracten die de HRS boekingsite haar hotelpartners voorlegt , verplicht hotels om altijd de laagste kamerprijs, het maximaal aantal kamers en de meest gunstige reservering- en annuleringsvoorwaarden op internet óók aan te bieden via het HRS-portaal. Het wordt hotels zelfs al sinds maart 2012 verboden om gasten, die direct bij het hotel boeken, betere voorwaarden te bieden!
HRS kan nog in beroep gaan tegen het vonnis en om schorsing van deze beslissing.
*Over toeval gesproken*
Deze zaak begon te rollen toen Andreas Mundt een nacht extra wilde bijboeken in een hotel aan de Chiemsee (Duitsland). De dubbele kamer kostte hem en zijn gezin 90 euro via de website van HRS; het hotel was op de bewuste dag bijna leeg. Mundt wilde zijn verblijf daarop met een nacht verlengen. Tot zijn verbazing was de kamer ineens 5 euro duurder(!). De uitleg bij de receptie: de laagste prijzen kunnen alleen via het online hotel portal van HRS gegeven worden, dat is contractueel zo vastgelegd. HRS heeft de pech dat de bewuste gast, Andreas Mundt, president van het Bundeskartellamt bleek te zijn. Mundt zette direct zijn juristen op deze kwestie en vandaag was de bewuste uitspraak. Over toeval gesproken.
~Thijs Jacobs~
Verbod op beste prijsgaranties
20 december 2013