Sinds enige jaren zijn bedrijven verplicht een voedselveiligheidsplan te gebruiken. Volgens de warenwetregeling Hygiëne van Levensmiddelen moet elk bedrijf de productiewijze zodanig onder controle hebben dat de veiligheid van de producten gewaarborgd is. Dit systeem dient te zijn gebaseerd op de beginselen van HACCP. De horeca heeft hiervoor de Hygiënecode voor de Horeca.
Voor de meeste hôteliers is deze wet geen nieuw fenomeen. Helaas werd de hygiënecode nog onvoldoende toegepast, mede doordat de strafmaatregelen die de inspecteurs konden nemen, niet opwogen tegen de tijd die een ondernemer moest steken in het invoeren en hanteren van een kwaliteitssysteem. In het belang van de gast en van de hôtelier (dit laatste ziet niet iedereen) is sinds 1 februari 2001 de Keuringsdienst van Waren bij overtredingen van de Warenwet bevoegd een bestuurlijke boete op te leggen. De volgende punten worden gecontroleerd: de aanwezigheid van een voedselveiligheidsplan (Hygiënecode, HACCP-plan); de controle van de temperatuurmetingen bij alle bedrijfsprocessen (inkoop, opslag, bereiding, et cetera); de preventie van kruisbesmetting en de uitvoering van het schoonmaakplan.
Zodra u met een registratieformulier kunt aantonen dat u preventief werkt, heeft u al een streepje voor. Mocht de inspecteur ondanks uw registratie toch vinden dat de voedselveiligheid te wensen overlaat, dan wordt een boeterapport opgesteld. Vervolgens zendt het Bureau Bestuurlijke Boetes een kennisgeving aan de ondernemer, waarin wordt aangekondigd dat het bureau van plan is een boetebeschikking op te leggen. In deze kennisgeving worden o.a. vermeld de aard van de overtreding en de hoogte van de boete. Via het CJIB wordt de boete dan geïnd. De boete kan variëren van fl 1.000,- tot fl 10.000,-.
Mocht u uw zaakjes prima in orde hebben, laat u zich dan eens op basis van de hygiënecode vrijwillig certificeren. Dit kunt u bijvoorbeeld laten doen bij FOODCERT-NL in Ede, of bij TAN Office voor Hygiëne Consultancy te Schoonhoven. Een dergelijke certificering vormt een gezonde basis bij een mogelijke inspectie. Daarnaast maakt u een goede indruk op gasten die veel waarde hechten aan het gezondheidsaspect. Tevens is het een stimuleringsinstrument voor uw personeel om de voedselveiligheid in uw organisatie te benadrukken, want het toepassen van de hygiënecode is een continue proces. Periodieke controles en sturing is derhalve onontbeerlijk. Laat hygiëne niet slechts een affiche of poster zijn, maar daadwerkelijk een onderdeel vormen van uw organisatiecultuur.
HM302001