Hotelnota Amsterdam
9000 kamers erbij! Op de bestaande 18.000 is dat 50% en dus een heleboel. Is dat wel een reële optie? Ja dat is het. Tenminste als Amsterdam ook maar in de buurt wil komen van alle prachtige plannen die staan genoemd in nota’s om te kunnen concurreren met andere Europese steden van naam.
'Amsterdam Topstad' wil Amsterdam terugkrijgen in de top vijf van Europese vestigingslocaties; een van de ‘actielijnen’ is gastvrijheid en het aantrekken van grootschalige evenementen, maar - zo wordt geconstateerd - het hotelaanbod is te gering. Het Basisprogramma Economie 2007-2010 wil de basisinfrastructuur verbeteren voor economische activiteiten in Amsterdam. Als belangrijkste knelpunt is gesignaleerd dat er onvoldoende hotelcapaciteit is. Ontwikkelingsplan Economie Regio Amsterdam (OPERA) constateert hetzelfde, voor Amsterdam en de regio eromheen. Het Grotestedenbeleid en de Nota Pieken in de Delta draven door in het zetten van accenten op het toerisme, het congreswezen en het beperkte aantal hotelkamers. Dus vooruit, eindelijk eens een Nota Hotelbeleid 2007-2010. Wij mochten onderzoeken en schrijven. Heerlijk om eens flink te kunnen discussiëren en uit te pakken over de feiten en hoe het allemaal beter kan. Vooral om dat te mogen vertalen naar een zo concreet mogelijk plan van aanpak.
We hebben 104 locaties geanalyseerd; er moeten nog 50 bij. Er wordt in alle bekende plannen tot 2015 (van status ‘idee’ tot status ‘gerealiseerd’) bij elkaar gesproken over 15.500 kamers; verwacht wordt dat die plannen - met een actief hotelbeleid - zullen leiden tot een 6.700 kamers in werkelijkheid. Dat zijn er 2.300 minder dan benodigd, dus ook daarvoor zijn weer 7.200 ‘geplande’ kamers nodig, omdat de ervaring leert dat doorgaans maar een derde van het geplande aantal kamers daadwerkelijk gebouwd wordt.
Volgt u het nog? Via de website van EZ Amsterdam kunt u de nota downloaden. Alle 104 al bedachte locaties staan er met naam, toenaam en status in. De 50 nieuwe locaties moeten voortkomen uit het mogelijk omzetten van bestaande kantoren en zelfs ‘greenfield’ locaties van Centrum tot aan Osdorp, Zuidoost en Amsterdam Noord.
Om dat allemaal te kunnen realiseren heeft de gemeente toegezegd een hotelloods aan te zullen stellen: een persoon met rechtstreekse toegang tot alle belangrijke partijen. De communicatie wordt verbeterd, procedures worden zo transparant mogelijk gemaakt en het bestand aan locaties zal continu worden ververst. Ook de stadsregiobestanden - waar een paar duizend kamers zijn gepland - worden bijgehouden.
Een heel belangrijk gegeven is, dat de Centrale Stad afspraken heeft gemaakt met het Stadsdeel Centrum om daar 1000 kamers toe te laten! Na de afgelopen periode van stilstand belooft dat toch een enorme bijdrage.
Je zou er haast enthousiast van worden. Zijn we de dip van 2003/4 al vergeten? Bijna. Toen liep het aantal kamernachten terug van 8 miljoen naar 7,6 miljoen! Het grote verschil is, dat we hebben geleerd dat de hotellerie een bijzonder cyclische business is. Op de lange termijn is een duidelijke vergroting van het aantal kamers nodig. Wij vonden het geweldig om dat met feitenmateriaal en onderzoek te mogen laten zien.
HM302007