Het kerstverhaal, de heilige graal en de economie hebben iets gemeen: de oorsprong van de lijn omhoog (geboorte van Christus, het vinden van het ding, de start van het herstel) is op een plaats waar niemand het verwacht. Wie had kunnen verzinnen dat Christus werd geboren in een stal? De heilige graal is nog steeds niet gevonden, maar wie dat lukt heeft het eeuwige leven. Over het nut daarvan zal ik het in een volgende column maar eens hebben. In de economie is het vinden van de lijn omhoog al talloze keren gelukt, maar even zo vaak is de draad weer kwijtgeraakt.
In de economie en hotellerie roepen we altijd dat het begin van alles in de VS te vinden is. Als de boel naar de bliksem gaat, begint het daar; als het weer herstelt, zijn de Amerikanen er in hun naïeve enthousiasme als de kippen bij. De laatste crash is traditiegetrouw ingezet door de VS, maar zo hevig dat het herstel niet echt van de grond lijkt te komen.
Inmiddels heeft het geloof zich verplaatst naar het luxe segment in Londen. Alle cijfers wijzen erop dat het herstel daar wezenlijk is begonnen. Ik hoor de verhalen, zie de cijfers, en die tonen het aan. De vorm van het herstel van de kamerprijzen werd door iemand vergeleken met de 'Nike swoosh'. Dat klinkt toch al beter dan een dubbele dip of een wortelteken. Ik voel nu ook wat al die mensen hadden die langs die stal liepen in het jaar nul. Ik geloof er eigenlijk geen barst van, maar toch is het kennelijk waar.
Het luxe segment in Londen registreert in 2009 maar een teruggang van circa 2% ten opzichte van 2008; de achteruitgang in prijs is minder dan 15%. Heel veel hoteliers in dit segment zien de toekomst met vertrouwen tegemoet, zeker met de Olympische Spelen in het vooruitzicht; deze zullen de stad een economische ‘boost’ geven.
En dus worden er honderden miljoenen ponden geïnvesteerd in de upgrade van hotels, zoals St. James’s Hotel &Club, The Connaught, en The Kensington Hotel. Er zijn op dit moment zo’n 850 hotelkamers dicht in verband met een volledige renovatie, waaronder het Savoy Hotel en de Four Seasons Park Lane, die in 2010 heropenen.
Er komen zo’n 2.000 hotelkamers in het topsegment bij in de komende twee à drie jaar. Nog een Corinthia hotel, nog een Shangri-La Hotel. Als ik het lijstje opschrijf moet ik eigenlijk constateren dat ik een wat onnozel begin van mijn column heb gemaakt, alsof ik iets nieuws ging vertellen. Maar als je dat zo ziet, kun je eigenlijk ook aangeven hoe de markt er daar over zes jaar uitziet. Misschien moeten we het positieve voor Nederland er uit pakken. Herstel in het luxe segment is juist hier goed mogelijk. Helemaal omdat alle initiatieven dood zijn. Laten we de pareltjes er weer uit halen en die het eeuwige leven inblazen. Leve het nieuwe jaar!
HM302009