Als toerismestrateeg zie ik dagelijks de belangrijke rol van recreatie en toerisme in onze gemeenschappen. Beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dragen bij aan de levendigheid en aantrekkelijkheid van onze regio’s. Recreatie richt zich op de inwoners, verbindt recreatieve activiteiten met het dagelijks leven, verbetert de levenskwaliteit, versterkt sociale banden en ondersteunt de vitaliteit van lokale gemeenschappen. Toerisme richt zich daarentegen op bezoekers, met als doel economische groei en culturele uitwisseling.
Isabel Mosk is tourism strategist bij Sherpa's Stories
Wat mij opvalt in onze sector is de sterke lobby, waarbij recreatie en toerisme regelmatig door én voor elkaar worden gebruikt. Vaak wordt 'artikel 22' van de grondwet genoemd, dat de overheid verplicht stelt voorwaarden voor vrijetijdsbesteding te scheppen. Dit roept gemengde gevoelens bij mij op.
Als je inzoomt op recreatie en toerisme, dan wordt duidelijk dat de overheid geen officiële taak heeft op het gebied van toerisme, maar wel op het gebied van recreatie voor haar inwoners. Overheden voorzien in maatschappelijk, cultureel en sportbeleid voor haar inwoners. Gelukkig zien veel overheden ook het belang van toerisme en investeren er flink in.
Recreatie draagt bij aan het welzijn van inwoners. Dankzij toerisme hebben gemeenschappen de luxe van bepaalde voorzieningen en economische vitaliteit. Maar laten we niet doen alsof de overheid de plicht heeft om toerisme te bevorderen vanuit het welzijn van de inwoners. De overheid heeft de plicht om voorwaarden te scheppen voor maatschappelijke en culturele ontplooiing en voor vrijetijdsbesteding. Dit is iets anders dan een week luxe vakantie vieren. Een groot deel van de inwoners kan überhaupt niet op vakantie. Gelukkig zijn er tal van initiatieven die het mogelijk maken dat inwoners aan recreatieve vrijetijdsbesteding kunnen doen.
Daarnaast lijkt het me goed als sector te kijken wat provincies en gemeenten al jaren doen op het gebied van recreatie en toerisme en dan breder dan alleen dit domein.
In woningbouwplannen zie je bijvoorbeeld dat er rekening wordt gehouden met x hoeveelheid m2 aaneengesloten recreatieruimte en er wordt bijvoorbeeld fors geïnvesteerd in recreatieve routenetwerken. Ik vraag me dan ook af, of men weet wat de rol van de overheid is. Ik begrijp dat de ene provincie of gemeente de andere niet is, en dat elk gebied haar eigen unieke kenmerken en behoeften heeft. En niet te vergeten de rol van de politiek, want we leven nu eenmaal in een democratie. Het is belangrijk dat er lokaal, regionaal en provinciaal naar maatwerkoplossingen wordt gestreefd die rekening houden met de specifieke behoeften en omstandigheden.
Dat de sector recreatie en toerisme extra op de kaart wil zetten, juich ik toe. Maar laten we dit dan samen op een positieve manier doen. Door juist te leren van elkaar, maatwerk te leveren vanuit regionale identiteiten, verbindingen te leggen tussen uitdagingen, samen als sector werken aan een duurzame toekomst voor zowel bewoners, bezoekers en de sector. Het liefst met meerdere gidsen die de verbindende rol krijgen! Eigenlijk zoals sherpa’s; zij zorgen ervoor dat klimmers de top behalen, maar staan zelf niet in de schijnwerpers. Maar iedereen weet dat zonder hen klimmers nooit de top hadden bereikt.
Blijf op de hoogte!
Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.