Vandaag, maandag 10 februari, vond in TivoliVredenburg te Utrecht de gidslancering van Gault&Millau 2025 plaats. Daarnaast werden er 18 awards uitgereikt aan chefs, gastheren of -vrouwen, sommeliers en restaurants. Dit zijn de winnaars:
Joris Bijdendijk: Chef van het jaar
Gault&Millau: "Joris Bijdendijk, een chef die veel groter is dan de restaurants waarin hij werkt, mocht de belangrijke award voor ‘Chef van het Jaar’ in ontvangst nemen. Joris is een leider, mentor, motivator en inspirator in de breedste zin van al deze woorden. Het zal ook niet alleen bij deze award blijven want de sky is voor hem the limit."
Marco Helsloot: Jonge Chef van het Jaar
"‘Jonge Chef van het Jaar’ is Marco Helsloot, de talentvolle topchef die afgelopen jaar de moeilijke taak had om de grote schoenen van een ervaren topchef te vullen in restaurant Merlet. Hij heeft daar zelfverzekerd gekozen om lef en branie te tonen in zijn nieuwe uitdaging."
Mandy Overbeek: Gastvrouw van het Jaar
"‘Gastvrouw van het Jaar’ is dit keer Mandy Overbeek van restaurant Joann uit Enschede. Haar bevlogen rol in het restaurant geeft ze aan het bedieningsteam mee waardoor ook de gasten een geweldige restaurantervaring beleven."
Lifetime Achievement Award
"Bijzondere aandacht dit jaar voor Jonnie en Thérèse Boer van De Librije die de ‘Lifetime Achievement Award’ in ontvangst mochten nemen. Zij verdienen dit met hun uitzonderlijke staat van dienst in en met het beste restaurant uit de geschiedenis van de Nederlandse gastronomie."
Toscanini: Mediterraan Restaurant van het Jaar
"Een nieuwe award dit jaar is het ‘Mediterraan Restaurant van het Jaar’ die dan ook voor de eerste keer gaat naar een ware klassieker in de Nederlandse culinaire wereld. De prijs komt toe aan restaurant Toscanini in Amsterdam waar al sinds 1985 onvervalst authentiek, eenvoudig en smaakvol wordt gekookt", aldus Gault&Millau.
Tessa van de Wouw: Sommelier van het Jaar
"‘Sommelier van het Jaar’ is dit keer Tessa van de Wouw van restaurant Inter Scaldes. Deze bevlogen wijnkenner heeft een grote hoeveelheid kennis die zij zich eigen heeft gemaakt tijdens de jaren dat zij bij verschillende restauranteigenaren heeft gewerkt. Haar gave is het om bij complexe gerechten harmoniërende wijnen te kiezen."
Jim Ophorst: Best Dutch Chef Abroad
"Onze ‘Best Dutch Chef Abroad’ komt dit jaar uit Phuket, Thailand. Jim Ophorst kookt in restaurant PRU vanuit een open keuken met een adembenemend decor met lokale producten en laat de internationale gasten genieten van zijn kookkunsten met Thaise invloeden."
Hoogste Nieuwkomer van het Jaar: Demain
Ambachtsman van het Jaar: Erik van Loo (Parkheuvel)
Wijnkaart van het Jaar: Bougainville
New Chef on the Block: Konijnenvoer
Groenterestaurant van het Jaar: Vannu
Prijs plezier van het Jaar: Euro Pizza
Ontdekking van het Jaar: De Lepelaar
Aziatisch Restaurant van het Jaar: Amber Garden
Bistronoom van het Jaar: CRU
Terras van het jaar: Noble Kitchen
Cocktailbar van het Jaar: Flying Dutchmen Cocktails
Dé restaurantgids
"Maar liefst 866 restaurants prijken dit jaar op de lijst. De selectie omvat 111 mooie nieuwkomers en 99 restaurants met een stijgende score. Ze worden beoordeeld op basis van 20 punten."
"Dat de Nederlandse gastronomische wereld niet stilstaat, blijkt wel uit het feit dat er veel nieuwe namen op de lijst zijn bijgekomen. In de gedrukte gids zijn 70 restaurants opgenomen die een score hebben van 16 punten of meer. Dit jaar is restaurant Demain in Cadzand-Bad de hoogste nieuwkomer met 16 van de 20 punten. In het restaurant van het Strandhotel verwelkomen chef Dani Hoefnagels en gastvrouw Romée Monkel van Demain hun gasten."
"Restaurant Lalou in Delft verdient een speciale vermelding. Het restaurant van Mario Ridder net niet goed genoeg voor de gids maar is wel de op één na hoogste nieuwe naam in de lijst."
"Restaurants Saam, Basiliek, The White Room, Coulisse, De Harmonie en Flicka verdienen ook aandacht met een stijging naar 15,5 van de 20 punten dit jaar. Deze restaurants zijn bezig met een succesvolle opmars."
"De hoogst genoteerde stijger dit jaar is De Nieuwe Winkel in Nijmegen met 17,5e punten. Het is duidelijk dat dit restaurant zich blijft ontwikkelen", aldus Gault&Millau 2025.