Hoewel technologie een leidende rol heeft gespeeld in de transformatie, zijn veel mkb-bedrijven niet in staat om de digitale slag te maken vanwege een gebrek aan middelen of gebrek aan kennis.
Ondanks dat het een vraag is die voor velen misschien gewaagd is, wilde ik, Nidia Hernandez, de noodzaak van digitale transformatie uitdagen in het geval van een van de meest kwetsbare actoren in het licht van de wereldwijde stilstand; de toeristische mkb-bedrijven op de Canarische Eilanden.
In de nasleep van de effecten van de pandemie in 2020 was digitale transformatie de belangrijkste focus in het gesprek over hoe de economie nieuw leven kon worden ingeblazen in een bestemming die sterk afhankelijk is van toerisme. En hoe digitalisering in digitale transformatie de veerkracht van het mkb kan waarborgen, tegen 2030. De toekomstige reiziger is niet op zoek naar een technologische ervaring, maar eerder naar een kwaliteitservaring, gepersonaliseerd en voor herhaling vatbaar.
Hoewel technologie een leidende rol heeft gespeeld in deze transformatie, werden we uitgedaagd omdat veel mkb-bedrijven niet in staat zijn om digitaal te gaan vanwege een gebrek aan middelen of gebrek aan kennis. Deze zijn onderworpen aan een omgeving van onzekerheid en nieuwe opkomende eisen als gevolg van de effecten van de pandemie, rond duurzaamheid en digitalisering. Als gevolg van dit alles zijn toeristische mkb-bedrijven op de een of andere manier gedwongen om digitaal te transformeren.
Digitale transformatie
Na 11 interviews met professionals in de sector toerisme en digitale transformatie op de Canarische Eilanden, kwam de algemene misvatting aan het licht dat het succes van digitale transformatie grotendeels afhangt van integratie en het type technologie dat we in een bedrijf zien.
Ironisch genoeg is technologie slechts een secundaire factor in digitale transformatie, aangezien het alleen zou moeten fungeren als een hulpmiddel om efficiënter te werken en mogelijk concurrentievoordeel te bieden, zelfs in sommige gevallen zonder een essentiële aanwezigheid als het niet consistent is met de positionering van de bedrijf. De bedrijfscultuur wordt echter beschouwd als het fundamentele ingrediënt dat het mkb in staat zal stellen om om te gaan met de obstakels en veranderingen in hun omgeving die hun veerkracht in de weg staan.
Wat de bedrijfscultuur betreft, verwijzen zowel de geïnterviewden als de literatuur over dit onderwerp gewoonlijk naar de mentaliteitsverandering van mkb-bedrijven, die gedrag vertonen van continu leren en een mentaliteit die openstaat voor verandering, waarbij de conformiteit van het traditioneel blijven opereren achter zich laat.
Naast het aanpassen van een progressieve bedrijfscultuur, wordt aangenomen dat de migratie van mobiele technologieën om de informatie, beschikbaarheid, prijs en dienstverlening van bedrijven te raadplegen steeds meer een gewoonte wordt voor alle reizigers, ongeacht hun profiel. Aangezien we anticiperen op permanente veranderingen in de toekomstige gewoonten van reizigers ten aanzien van deze digitale opties, wordt online aanwezigheid als onderdeel van 'e-Business' van essentieel belang geacht voor toeristische mkb-bedrijven om in de sector te worden overwogen. Om deze reden moet online aanwezigheid niet worden gezien als een mogelijkheid in digitale transformatie, maar als een verplichting voor bedrijven om op de kaart te staan.
Uit de resultaten van de interviews bleek echter dat veerkracht niet volledig beheersbaar is door digitale transformatie, maar afhankelijk is van onvrijwillige veranderingen in de omgeving die een aanzienlijke impact kunnen hebben op de veerkracht van toeristische mkb-bedrijven. In dit geval is de verandering in de omgeving die het meest wordt herhaald de verandering in het gedrag van de toekomstige reiziger.
Concluderend volgt uit dit alles dat mkb-bedrijven moeten afstappen van de valse overtuiging dat technologie de sleutel is tot veerkracht. Binnen de mogelijkheden van elk bedrijf kan het zorgen voor veerkracht een minimale investering zijn, aangezien alles draait om de houding binnen de bedrijfscultuur. De conformistische en retrograde mentaliteit achter ons laten en willen anticiperen, aanpassen en vasthouden aan deze nieuwe vraag met de behoeften van elke niche. De toekomstige reiziger is immers niet op zoek naar een technologische ervaring, maar eerder naar een kwaliteitservaring, gepersonaliseerd en voor herhaling vatbaar.
Hoe zou het panorama nu veranderen als de reiziger die de komende jaren op de Canarische Eilanden aankomt, gedrag vertoont dat vergelijkbaar is met dat van 2019? Zou het nodig zijn om toeristische mkb-bedrijven te transformeren om te overleven in de sector?
Over de auteur
Nidia Hernandez is student aan de Hotelschool The Hague.