Om in aanmerking te kunnen komen voor de hotelclassificatie vijfsterren Superior, en het lidmaatschap van Leading Hotels of the World, heeft Van Oys Maastricht Retreat een overtuigend culinair concept moeten voorleggen. Dat krijgt nu een eerste concrete invulling met de aanstelling van de internationaal gelauwerde en bekende Maastrichtse voormalig tweesterrenchef Pascal Jalhay tot culinair directeur.
Alle goede dingen bestaan uit drie. Eerst was er de aanvaarding van Van Oys Maastricht Retreat als lid van The Leading Hotels of the World gevolgd door de nominatie vijfsterren Superior met ingang van 2025. Al dat goede nieuws krijgt een vervolg met de aanstelling van de internationaal gelauwerde en bekende voormalig tweesterrenchef Pascal Jalhay tot culinair directeur. Zijn contract gaat in op 1 september.
“Alleen het beste is goed genoeg”
General manager Marc Alofs heeft hiermee een lange en intensieve zoektocht op een succesvolle manier kunnen afronden: “Wij, eigenaars en managementteam, maken er geen geheim van dat van Van Oys Maastricht Retreat ook op het culinaire vlak de lat zeer hoog legt. Alleen het beste is goed genoeg! Om die ambitie te kunnen waarmaken, ben ik op zoek gegaan naar toppers met internationale ervaring die bovendien bereid én in staat zijn om een culinaire invulling te geven aan de Cittaslow-filosofie die als een rode draad door het project loopt. Ik heb de voorbije maanden met tal van geïnteresseerden zeer boeiende en constructieve gesprekken gevoerd. Uiteindelijk heb ik de voorkeur gegeven aan Pascal Jalhay omdat zijn profiel perfect beantwoordt aan de strenge criteria en hoge eisen die wij hadden vooropgesteld. In zijn voordeel pleit bovendien dat hij over internationale ervaring beschikt op uiteenlopende terreinen en aspecten van het vak én dat hij een geboren en getogen Limburger is.”
“Zijn leerschool heeft hij in Maastricht doorlopen, opengebloeid is hij in Amsterdam om vervolgens internationaal door te breken. Ik kende Pascal enkel van horen zeggen, als jongste tweesterrenchef van Nederland. Tijdens onze gesprekken ben ik onder de indruk gekomen van zijn grote en veelzijdige vakkennis en heb hem leren kennen en waarderen als een sterke en warme persoonlijkheid, open-minded, bescheiden én zeer integer. Hij was op zoek naar een nieuwe uitdaging en dacht dat hij die had gevonden in Zuid-Spanje. Gelukkig heb ik hem ervan kunnen overtuigen dat in zijn thuisstad een nog veel grotere uitdaging op hem wacht. Hij was meteen mee in het Cittaslow-verhaal. Ik ben er 100 procent van overtuigd dat zijn innovatieve cuisine du terroir gourmands uit alle windhoeken zal aantrekken en van Maastricht, internationaal, een nieuwe culinaire hotspot zal maken.”
Jongste tweesterrenchef van Nederland
Hoe kijkt Pascal Jalhay zelf aan tegen de nieuwe wending die zijn carrière heeft genomen? “Kok worden was een kinderdroom, wat niet vanzelfsprekend is voor de kleinzoon van een Indonesische garnizoenssoldaat die in zijn vaderland tegen de Japanse bezetter heeft gestreden. Na de onafhankelijkheid van Indonesië is mijn grootvader naar Nederland verhuisd. In zijn familie stond keukenpersoneel niet hoog aangeschreven. Gelukkig heb ik mij daardoor niet laten afschrikken en ben ik vastberaden mijn eigen weg gegaan. Op mijn vijftiende ben ik van Maastricht naar het westen van het land getrokken waar ik bij grote chefs de stiel heb geleerd.”
“Mijn echte leermeester is echter Hans Snijders van Château Neercanne. Via Roger Souvereyns van Scholteshof in Hasselt heb ik het belang ontdekt van groenten en kruiden uit de eigen tuin. Hij heeft mij geïnspireerd om Indonesische invloeden te introduceren in mijn keuken. Dat was begin van de jaren tweeduizend niet vanzelfsprekend maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik in 2003 in restaurant Vermeer van het Amsterdamse Barbizon Palace de jongste tweesterrenchef van Nederland geworden ben.”
“De cirkel is rond”
“Door een samenloop van omstandigheden had ik er op een bepaald moment geen zin meer in en ben ik in opdracht van een van ’s werelds grootste cateraars maaltijden gaan ontwikkelen voor de grote airlines. Die willen allemaal het beste voor hun passagiers, binnen een stringent budget. Mij werd gevraagd om zoveel mogelijk rekening te houden met de grote regionale verschillen in smaken en voorkeuren. Ik ben daarom on site op zoek gegaan naar de oorsprong van de regionale keukens en naar het verhaal achter traditionele gerechten. Op mijn ontdekkingstocht is een nieuwe wereld voor mij opengegaan. Sindsdien begrijp ik beter waarom eten én koken een zo belangrijke plaats inneemt in ons leven.”
“De kennis en ervaring die ik tijdens mijn odyssee heb opgedaan, zal mij goed van pas komen in mijn nieuwe hoedanigheid van culinair directeur van Van Oys Maastricht Retreat. Van mij wordt verwacht dat ik een culinaire invulling zal geven aan de Cittaslow-filosofie. Duurzaamheid zal dan ook de leidraad zijn bij het uittekenen van het culinaire aanbod. De ingrediënten zullen uit een straal van hooguit veertig à vijftig kilometer komen. Ik zal ook de dagelijkse leiding hebben over het kasteelrestaurant waar ik al een naam voor heb bedacht… Maes, cuisine du terroir! Voor mij is de cirkel rond. Na veertig jaar kom ik terug thuis, boordevol ideeën en energie. Het vuur in mijn ogen brandt opnieuw, voor mij het beste ingrediënt dat er bestaat.”
Fotografie: Van Oys Maastricht Retreat/Harold Pereira
Blijf op de hoogte!
Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.