Carnaval is voor veel horecaondernemers in het zuiden van Nederland wat Kerst voor veel winkeliers is. Een forse omzetplus voor cafés
ligt in deze periode dan ook in de lijn der verwachting. Er zijn echter ook zaken die de deuren sluiten. Dagzaken, zoals lunchrooms, schenken dikwijls geen of weinig alcohol en de eigenaren maken van de gelegenheid gebruik om op vakantie te gaan. Er zijn ook restaurants die de zaak sluiten, maar wel een tap buiten plaatsen. Op die manier wordt er een goede omzet gegenereerd.
*Warmer weer is goed voor de omzet*
Carnaval valt vroeg dit jaar. In 2015 was dat ook het geval, en een vroege carnaval zorgt ervoor dat februari een goede horecamaand is. Naar alle waarschijnlijkheid is het dit jaar wat warmer dan in de voorgaande jaren tijdens carnaval. Dit is positief voor de omzetverwachting van de horeca tijdens het volksfeest.
*De keerzijde*
Er is echter een keerzijde: café-eigenaren halen tijdens carnaval weliswaar een goede omzet, maar in de weken voorafgaand aan het feest blijven de gasten weg. Ze houden de hand op de knip om tijdens het volksfeest extra uit te kunnen geven. Streept dit de plus tijdens carnaval dan niet weg? Bovendien moet er tijdens carnaval extra personeel ingeschakeld worden en wordt er veel tijd en geld besteed aan de aankleding van de zaak en het voldoen aan de regelgeving. Daarnaast is de zaterdag na carnaval meestal ook een teleurstellende dag voor de horeca. Misschien is carnaval wel helemaal niet zo goed voor de horeca als je het zo bekijkt...
~Thijs Jacobs~
Is carnaval goed voor de horeca?
1 februari 2016