Nu de boekingen in veel hotels weer op het niveau van 2019 komen, twee jaar onzekerheid rondom lockdowns voorbij lijken en hoteliers druk bezig zijn het team voor het hoogseizoen op niveau te krijgen, is de focus voor veel hoteliers weer waar het moet zijn: een vol hotel draaien.
En hoewel de volle focus op de gast nooit een verkeerde is, schuilt er op de achtergrond een gevaar. Dat gevaar heet legionella, en is een grote zorg voor veel hoteliers. “Veel hotelondernemers hebben de afgelopen twee jaar moeten overleven. Logischerwijs ligt de focus dan niet op watermanagement. Maar met het hoogseizoen in het verschiet is het juist nú van belang dat er wordt geïnvesteerd in legionellabeheersing”, vertelt Rogier van den Brink, CEO van Holland Water.
Hij legt graag uit waarom: “Legionella heeft twee dingen nodig om zich te ontwikkelen tot een gevaarlijke besmetting van de hele waterinstallatie: biofilm om zich in te nestelen en lauw water om zich vervolgens te vermenigvuldigen. Beperkte doorstroming van het water veroorzaakt precies dat.”
Van den Brink vervolgt: “Bij minder gebruik van het hotel en de waterinstallatie krijgen micro-organismen in het water de kans om zich te hechten aan de binnenkant van de leidingen en collectief een laagje te vormen, ook wel biofilm genaamd. Bovendien wordt het water minder ververst en warmt het langzaam op in het goed geïsoleerde gebouw. Hierdoor zijn er tijdens de lockdowns in veel hotels enorme legionellaproblemen ontstaan. Nu het voorjaar zich aandient en de temperaturen stijgen, zullen die problemen eerder toenemen dan afnemen.”
Vanzelfsprekend is dit een groot veiligheidsrisico in een vol hotel. De legionellabacterie verspreidt zich eenvoudig. Aerosolen ‘dragen’ de bacterie door de lucht en iedere gast in het hotel die een douche neemt en vernevelt water inademt zou de gevreesde veteranenziekte kunnen oplopen.
Biofilm is de boosdoener
Over het algemeen nemen hoteliers dit risico serieus en laten zij het legionellabeheersplan zorgvuldig uitvoeren. Een conventioneel beheersplan is gericht op het managen van de watertemperatuur: houd de koudwatertemperatuur laag door de leidingen te spoelen en houd de warmwatertemperatuur hoog door de boilers op te stoken tot 60 of 70 graden Celsius. Helaas blijkt dit weinig effectief.
Van den Brink licht toe: “Het probleem met de beheerfocus op watertemperatuur in grotere hotels is dat het nauwelijks is te voorkomen dat het water ergens in je installatie toch stil komt te staan en opwarmt of afkoelt naar een temperatuur tussen de 20 en 50 graden. En in combinatie met biofilm als smeuïge voedingsbodem heb je dan alsnog de legionellapoppen aan het dansen.”
“Het is effectiever en duurzamer om de biofilm aan te pakken. Zonder biofilm, geen voedingsbodem; zonder voedingsbodem, geen legionellagroei. De meeste legionella-beheersende watertechnologieën die de afgelopen 20 jaar zijn ontwikkeld richten zich daarom op de biofilm. Zogenaamde poortwachterssystemen, bijvoorbeeld op basis van UV-C licht of Ultrafiltratie, houden zoveel mogelijk micro-organismen buiten en beperken hiermee de vorming van biofilm. Heeft de biofilm zich al door de hele installatie verspreid, dan biedt de geavanceerde koper- en zilverionisatietechniek uitkomst. De zilverionen doden de bacteriën en de koperionen breken de biofilm af. Kort en goed, heb je de biofilm onder controle, dan heb je het legionellarisico onder controle.”
Holland Water is marktleider in hoogwaardige watertechnologieën ter preventie en bestrijding van legionella, en adviseert hoteliers om hun beheersplan kritisch tegen het licht te houden. Van den Brink: “De conventionele maatregelen zoals spoelen en thermisch beheer bieden voor veel hotels geen blijvende oplossing, maar slurpen wel veel arbeidsuren en geld op en zijn bovendien nogal milieubelastend. Gewoon zonde. Het goede nieuws is dat deze beheersactiviteiten tot op zekere hoogte afgeschaald mogen worden na plaatsing van een geschikte watertechniek en succesvolle aanpak van de legionelladreiging. Watertechnologie biedt dus een win-win: het is effectiever in de strijd tegen legionella, én het bredere waterbeheer kan vervolgens duurzamer en kostenefficiënter ingericht worden.”
De CEO vult aan: “Don’t get me wrong, niet voor alle hotels in Nederland is het noodzakelijk om te investeren in een watertechniek. Kleinere hotels met overzichtelijke waterinstallaties kunnen vaak prima uit de voeten met een beheersplan die de basis dekt. Zonder watertech is het weliswaar lastig om te verduurzamen aangezien je gebonden bent aan een minimale spoelfrequentie en minimale warmwatertemperatuur van 60 graden, maar het primaire doel van legionellapreventie kan vaak ook zonder de inzet van een technologie. Voor middelgrote en grote hotels ligt dat anders. Hun complexe waterinstallaties vragen om een slimmere oplossing.”
Investering in watertech levert veel op
Hoteliers hebben vaak het beeld dat zo’n watertechnologie de hele technische ruimte inneemt en een enorme investering vergt. Van den Brink legt uit dat dit niet het geval is: “Het koper- en zilverionisatiesysteem van Holland Water, de HW Bifipro, neemt bijvoorbeeld nul vloeroppervlakte in beslag. Het systeem zit gemonteerd op kunststofplaten die simpelweg aan de muur worden gehangen. Plug and play dus. Ook de investering is niet zo hoog als sommigen zouden verwachten. De investering ligt, afhankelijk van de grootte van het hotel, meestal tussen de vijf- en vijftienduizend euro. Dat heb je er snel uit wanneer de chronische legionellaproblemen worden opgelost, de warmwatertemperatuur naar 50 graden wordt verlaagd, de spoelfrequentie wordt gehalveerd en je geen geld meer kwijt bent aan herbemonsteringen en (chemische) reinigingen.”
Maar een investering doen terwijl de hotellerie de afgelopen twee jaar de reserves heeft zien verdampen, is een moeilijk beslissing, weet ook Van den Brink. “Alle aanvragen voor de HW Bifipro en HW Uvidis die in april en mei binnenkomen, krijgen daarom de mogelijkheid om de betaling over vier maanden te spreiden. Daarnaast kunnen hoteliers gebruik maken van de Energie-Investeringsaftrek.” Deze EIA is een regeling voor ondernemingen die investeren in duurzaamheid. Bij een investering in een bedrijfsmiddel dat gebruikmaakt van duurzame energie, CO2-uitstoot vermindert of energiezuinig is, kun je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst.
Meer informatie
Gasten willen in hotels volledig ontzorgd worden en zich veilig voelen. De coronapandemie heeft laten zien dat hygiëne een bijzonder belangrijke factor is voor veel hotelgasten. Wilt u meer weten over hoe u uw gasten beter kunt beschermen tegen legionella? Kijk dan op hollandwater.com.