KHN roept nieuwe kabinet op om verbod op ‘beste prijsgaranties’ boekingssites 

Auteur: Roy Spijker
Wet- en regelgeving OTA's KHN 24 november 2017
KHN roept nieuwe kabinet op om verbod op ‘beste prijsgaranties’ boekingssites 

Gisteren, donderdag 23 november, maakte de Belgische regering bekend dat zij een wetsvoorstel gaan indienen waarmee de ‘beste prijsgaranties’ van boekingssites, zoals Booking.com en Expedia, worden verboden. "Als dit verbod er in België komt, waarom dan ook niet in Nederland?" vraagt KHN zich af.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen gaf vanochtend bij BNR Nieuwsradio aan dat door de machtspositie van boekingssites en de steeds hogere commissies die zij doorberekenen, de consument een hogere prijs voor een hotelkamer betaalt dan nodig is. KHN roept het nieuwe kabinet daarom op om – net als in België – de ‘beste prijsgaranties’ te verbieden.

Kunstmatig hoge prijs hotelkamers
Ook in Nederland is het zo dat bijna alle boekingssites in hun voorwaarden hebben staan dat hotels hun kamers op de eigen website niet voor een lagere prijs mogen aanbieden dan via de sites van die boekingsplatforms. Platforms brengen hoteliers een commissie in rekening die varieert van 12 tot 25%. Daardoor worden volgens KHN niet alleen dat de prijzen kunstmatig hoog gehouden, maar mag een hotellier zijn laatste kamer ook niet goedkoper aanbieden op zijn eigen site.

Gast is de dupe
De grote boekingssites zijn inmiddels wereldwijde spelers geworden en erg machtig geworden. Zij kopen bij zoekmachines zoveel reclame in dat ze altijd bovenaan de resultaten van een zoekopdracht staan. Om vindbaar te zijn, kan een hotel er eigenlijk niet om heen om gebruik te maken van boekingssites. Dat is volgens KHN een ongezonde situatie waar de gast de dupe van is.

Daarom verbod in veel Europese landen
In steeds meer landen worden de ‘beste prijsgaranties’ tussen boekingsplatforms en aanbieders van verblijfsaccommodatie (hotels) verboden. In Frankrijk, Italië en Oostenrijk is dit al bij wet verboden, in Duitsland heeft de mededingingsautoriteit dit verbod opgelegd. Gisteren werd bekend dat de Belgische regering dit verbod nu ook gaat regelen en in Zwitserland zijn hiervoor recent ook de eerste stappen gezet. KHN roept de minister van EZ op het voorbeeld van zijn Belgische collega Peeters te volgen. Als het in de landen om ons heen kan, waarom dan niet hier?

Robèr Willemsen: “We hebben onze zorgen over de toenemende marktmacht van boekingssites gedeeld met het ministerie van EZ en we brengen dit de komende tijd onder de aandacht bij de Tweede Kamer. Ons doel is om een verbod te krijgen op de beste prijsgarantie met betrekking tot verblijfsaccommodaties. Maar we zien een vergelijkbare machtsontwikkeling ook bij bezorgsites (zoals bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl en Foodora) ontstaan. En wij vinden dat daar ook kritisch naar moet worden gekeken.”

Position Paper
KHN heeft een position paper ontwikkeld over zoek-, boek en bezorgsites. Met daarin wat er aan de hand is én wat wij vinden dat er moet gebeuren. 

Overig nieuws