Gemeenten verwachten dit jaar 239 miljoen euro te innen met toeristenbelasting; 11 procent meer dan in 2017. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Gemeenten innen toeristenbelasting via hotels, campings en recreatieparken. KHN wil dat gemeenten stoppen met het onnodig verhogen van toeristenbelasting. Dit belastinggeld moet alleen worden ingezet voor de gastvrijheidssector en niet als melkkoe om de gemeentekas te spekken.
Al jaren ziet de KHN dat veel gemeenten de toeristenbelasting ieder jaar omhoog bijstellen. KHN wijst erop dat gemeenten onaantrekkelijker worden voor toeristen als deze ongelimiteerde en ongastvrije stijgingen door blijven gaan. Toeristen zijn immers een steeds groter gedeelte van hun vakantiegeld kwijt aan toeristenbelasting, terwijl zij daar meestal niets voor terug zien. Die steeds groter wordende aanslag op vakantiebudgetten zorgt ervoor dat toeristen kiezen voor andere (goedkopere) bestemmingen.
Oproep voor gemeenteraadsverkiezingen
Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. KHN roept de aanstormende gemeenteraadsleden op om scherp naar de toeristenbelastingen te kijken. de werkgeversorganisatie vindt dat de gemeenteraad erop moet toezien dat elke euro aan binnengehaalde toeristenbelasting ook weer wordt ingezet om het toeristische klimaat van die gemeente te verhogen. Daarnaast kan de nieuwe gemeenteraad in overleg met horecaondernemers bepalen of het belastingtarief kan worden verlaagd of zelfs afgeschaft.
Ongelijk speelveld
Een bijzonder punt van aandacht is de sterke opkomst van vakantieverhuur door particulieren, via online platforms als Airbnb en Wimdu. Gemeenten heffen vaak geen belasting over deze vakantieverhuur, waardoor een oneerlijk speelveld ontstaat. Hotels, campings en recreatieparken moeten immers wel toeristenbelasting aan hun gasten vragen. Particulieren die hun woning verhuren via platforms als Airbnb en Wimdu zouden dat ook moeten doen. Daarvoor is het belangrijk dat zij zich registreren. Alleen op die manier heeft de gemeente immers zicht op welke toeristen in de gemeente verblijven en kan bij iedereen toeristenbelasting worden geïnd. KHN pleit daarom ook in de Tweede Kamer voor een eerlijker instrumentarium.
Poll horecaondernemers
In 2016 hield KHN een poll onder haar leden. Daaruit werd duidelijk dat de huidige opzet van toeristenbelasting echt anders moet. Een meerderheid (53%) vindt het innen van toeristenbelasting goed mits de opbrengsten worden besteed aan de toeristische sector. Ruim 43% wil dat de toeristenbelasting helemaal wordt afgeschaft en slechts 3% vindt dat de huidige regelgeving rondom toeristenbelasting hetzelfde moet blijven.