Onlangs vond in het InterContinental Amstel Hotel in Amsterdam het tweede Ladies Valuation Seminar plaats. Dit seminar, georganiseerd voor en door vrouwelijke taxateurs, stond deze editie in het teken van de waardering van hotelvastgoed. Hiermee kreeg het eerste succesvolle Ladies Valuation Seminar, dat vorig jaar door CB Richard Ellis georganiseerd werd een vervolg. Dit jaar was de organisatie in samenwerking met Jones Lang Lasalle, Savills en Boer Hartog Hooft. Tijdens deze middag aan de Amstel gaven drie vrouwen hun visie op de waardering van hotelvastgoed en bespraken de cultuur, historie en werkwijze van het Amstel hotel waar de dames deze middag te gast waren.
Ineke van de Laak, training manager van het Amstel Hotel, liet in haar verhaal de historie van het hotel naar voren komen en gaf met behulp van concrete voorbeelden aan hoe zij deze historie en de soms traditionele inslag van het hotel mixen met moderne evenementen. Rachèl Lardenoye, consultant bij Horwath HTL belichtte relevant feitenmateriaal dat van belang kan zijn bij waardering van hotelvastgoed. De belangrijke cijfers komen voort uit marktonderzoek en haalbaarheidsstudies. De bezettingsgraad, gemiddelde kamerprijs en het bruto bedrijfsresultaat (G.O.P.) zijn belangrijke kengetallen binnen de hotellerie. Vooral het bedrijfsresultaat voor aftrek van belasting en afschrijvingen, oftewel EBITDA, is van belang bij hoteltaxaties. In de afgelopen dertig jaar kunnen als belangrijkste ontwikkelingen de schaalvergroting en professionalisering genoemd worden, mede ingegeven door de toename van het aantal hotelkamers, terwijl het aantal hotels is afgenomen. Momenteel zijn op de Amsterdamse hotelmarkt de kamerprijzen nog steeds vrij hoog ten opzichte van de prijzen in andere Nederlandse steden. Tot slot benadrukte Lardenoye nog dat hoteltaxaties wezenlijk verschillen van taxaties van traditioneel vastgoed. Er wordt namelijk met verschillende maten gemeten. Zo spreekt men bij vastgoed in het algemeen over vierkante meters en huur, terwijl de basis van hoteltaxaties ligt in aantal kamers en kameropbrengst.
De laatste spreekster van deze middag, Joekie Brons, register makelaar/taxateur bij Boer Hartog Hooft, lichtte een aantal taxatiemethodieken toe. Omdat er voor hotels een andere (exploitatie)benadering gekozen moet worden heeft zij een taxatiemodel ontwikkeld om het vastgoeddeel van het hotel te kunnen waarderen. Buiten de vastgoedaspecten zoals locatie, bereikbaarheid en uitstraling van het pand, blijkt het voor hotels vooral van belang te zijn hoe de opbrengsten en kosten bepaald worden. De netto cashflows zijn nodig om tot de uiteindelijke waarde te komen. Brons legde verder uit dat de som van de marktwaarde van het onroerend goed, de roerende goederen en de goodwill de marktwaarde van een hotel bepalen. Deze berekening werd geïllustreerd aan de hand van een case, de taxatie van The Dylan Hotel in Amsterdam.
"*Stuur door...*":mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20bericht%20van%20Hotellerie.nl%20op%20Hospitality%20Management&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20Hospitality%20Management.nl%0A%0Ahttp://www.hospitality-management.nl/nieuws/ladiesseminar-over-hotelvastgoed-en-taxataties/
'Ladiesseminar' over hotelvastgoed en taxaties
26 april 2009