‘Het plattelandstoerisme is nu heel populair. Daar spelen wij op in,’ zegt Mari Kristelijn uit het fraaie dorpje Ellemeet op Schouwen-Duiveland. Hij hoopt met een combinatie van ‘hooihotel’ en agrarisch informatiecentrum - de eerste in Nederland - de liefhebbers van natuur en sportieve buitenactiviteiten te trekken.
‘Het nostalgische hooislapen komt voort uit een precaire situatie,’ bekent Kristelijn eerlijk. ‘Ons familiebedrijf - slechts 44 hectare groot - kan zonder nevenactiviteiten niet langer bestaan. In de jaren zestig werd Hoeve Batenburg al verrijkt met een mini-camping. Nu kunnen bezoekers een kijkje nemen op het erf en de eigen producten kopen in het winkeltje. Het idee voor een hooihotel is geënt op bestaande hooihotels in Duitsland en België. Kristelijn: ‘Ik ben naar een paar gaan kijken. Op het eerste gezicht zijn ze allemaal hetzelfde, maar eigenlijk zijn ze niet met elkaar te vergelijken. Wat wij bouwen is luxer, biedt meer mogelijkheden.’
In een grote schuur komen 45 slaapplaatsen op een met een dikke laag hooi bedekte bodem. Kristelijn: ‘Niet zo maar hooi, maar het ouderwetse onbespoten geurige hooi van een verwilderd grasland. Wie zijn slaapzak meeneemt heeft geen last van kriebel,’ verzekert hij. Er komt een verblijfsruimte voor het ontbijt, een keukenhoek en een speelruimte. Over de sanitaire voorzieningen laat Kristelijn zich niet uit. Zijn ideeën hierover wil hij als verrassing bewaren.
Eensgezind
Het informatiecentrum - ondergebracht in een aparte schuur - is bedoeld om stedelingen enigszins wegwijs te maken op het boerenbedrijf. Hun ideeën hierover zijn vaak geïdealiseerd. Op de romantiek van het boerenleven valt het nodige af te dingen. Kristelijn: ‘Het is keihard werken. Doe je dat niet, dan kun je zo naar de bijstand. Sommige mensen hebben trouwens een uitgesproken negatieve kijk op het boerenbestaan. Wij worden dikwijls als “viesmakers” gezien, altijd in de weer met een spuitmachine en een strontkar. Door een kijkje te bieden op het erf wil ik dat beeld veranderen.’ - Wisselende exposities moeten de stedelingen op de hoogte brengen van de teelt van gewassen op Schouwen-Duiveland.
Het Hooihotel staat niet op zichzelf. ‘Ik wil met een aantal ondernemers gaan praten over de mogelijkheid samen arrangementen aan te bieden,’ vertelt Kristelijn. ‘Gasten kunnen dan vanuit het hotel in de omgeving allerlei andere activiteiten ondernemen zoals kanoën, paardrijden, surfen en mountainbiken. Wij zitten in de kop van Schouwen met strand, zee en frisse lucht.’
Kristelijn en zijn echtgenote Ingeborg Jonker hebben veel enthousiaste reacties ontvangen op hun plannen. Belangrijker nog, is dat deze worden gedragen door alle bij de bouw betrokken overheidsinstanties.
Het grootste probleem, aldus de uitbater, is de brandgevaarlijkheid. Naast de nooddeuren wordt dan ook een uitgebreide sprinklerinstallatie aangebracht. ‘De brandweer heeft alle plannen kritisch onderzocht en veilig verklaard. Ook de GGD is over onze plannen te spreken,’ aldus de voortvarende Kristelijn.
Ook de provinciale en gemeentelijke autoriteiten verlenen alle medewerking. De bouwtekeningen zijn in de maak, en in afwachting van de benodigde vergunningen, willen we over ongeveer anderhalf jaar van start gaan. Een voorzichtige Kristelijn: ‘Al is het principebesluit goedgekeurd, volgend jaar al open schijnt erg optimistisch te zijn.’
HM302000