Leerhotel Het Klooster Elke dag een stap in de praktijk

Auteur: Redactie
Onderwijs 10 september 2007
Leerhotel Het Klooster Elke dag een stap in de praktijk

Je hoort het vaak, tegenwoordig: bij veel jongelui die een bestaan in de horeca zoeken, ontbreekt de liefde voor het vak. En de opleidingen sluiten niet aan bij de praktijk. Er is een antwoord: Leerhotel Het Klooster.

Eind 2005 werd gestart met de verbouwing van het klooster aan de Daam Fockemalaan in Amersfoort. (Tot die tijd hoofdkantoor van ROC ASA.) Sinds 10 mei 2007 is het monumentale gebouw de onderwijslocatie voor de ASA-opleiding Hotel & Hospitality. Aangezien ASA een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met de Hoge Hotelschool in Leeuwarden (Christelijke Hogeschool Nederland) lopen er ook studenten 'van verre' rond.

Op 9 februari 2006 werd symbolisch de eerste steen gelegd voor een nieuw, uniek onderwijsconcept: leerhotel Het Klooster is een instituut waar deelnemers van VMBO, MBO en HBO samenwerken aan een toekomst in de gastvrijheidsbranche. De geboden beroepsopleidingen op het gebied van horeca, toerisme, recreatie en brood & banket worden op vier niveaus gegeven.

Aansluiting

Leerhotel Het Klooster biedt, volgens Gert-Jan Lantinga, lid van de groepsdirectie Amersfoort, een uitstekende aansluiting op de arbeidsmarktkrapte en -behoefte van de horecasector. 'Als competentiegericht mbo-onderwijs voldoen onze hotel & hospitality opleidingen aan alle praktijkeisen. Ons onderwijsconcept maakt een doorlopende leerweg mogelijk (vmbo-mbo-hbo), die drempels tussen de verschillende niveaus wegneemt. Leren in de praktijk staat hierbij voorop. De deelnemer stapt letterlijk iedere dag de praktijk binnen. Dit houdt in dat deelnemers direct praktijkervaring opdoen in het bedrijfsleven. Ook betekent dit dat deelnemers hun eigen weg kiezen, waarbij persoonlijke ontwikkeling een belangrijke rol speelt.’
Stanley Bouwer, verantwoordelijk voor de inrichting van het onderwijs op het gebied van de housekeeping en de receptie, verklaart waarom de bundeling van verschillende opleidingen zo uniek is: 'Dankzij het feit dat we een complete leerweg aanbieden, hebben we eigenlijk alle ingrediënten in huis om leerlingen te motiveren straks door te leren. Aan de andere kant staan de leerlingen van de Hoge Hotelschool voor de uitdaging de deelnemers van het mbo te begeleiden in de praktijk. Waar kun je nu beter leren dan in een echt leerhotel?’

Opening

In mei werd Het Klooster officieel geopend door staatssecretaris van OC&W Van Bijsterveldt en Albert Tielemans (culinair adviseur Sligro Food Group Nederland). Samen kookten zij een bijzonder gerecht. Leerlingen van de opleiding Hotel & Hospitality droegen hun steentje bij door rondleidingen te verzorgen, gerechten uit te serveren en champagneglazen te vullen.

De ambiance van het klooster is, ondanks de verbouwing, onaangetast gebleven, dus er is voldoende aandacht voor bezinning en inspiratie. Voor de rest is het een echt hotel. Leerhotel Het Klooster heeft twintig kamers, twee keukens, drie restaurants, een hotelbar, diverse vergader- en conferentiezalen en een congres- en evenementenbureau. De kamers liggen op de eerste etage en bevinden zich in het originele leefgedeelte van de kruisheren.
De originele kruisherenkamers zijn verbouwd tot hotelkamers op driesterrenniveau. De vijf gastenkamers die zich boven de ontvangstzaal bevinden, hebben zelfs een vijfsterrenniveau. De hotelkamers zijn onder andere voorzien van een flatscreen televisie en een wifi-internetverbinding.

Enthousiast

Het regionale bedrijfsleven is - zo zegt men - enthousiast over het concept van het leerhotel. Er is een grote behoefte aan goed opgeleide medewerkers en het leerhotel biedt daarvoor alle  mogelijkheden. Eerder al werd een convenant afgesloten met Koninklijk Horeca Nederland,
afdeling Amersfoort en HOST, de belangenvereniging van hoteliers in Amersfoort, om veel en intensief met elkaar samen te werken.

HM302007

Overig nieuws