Er is inmiddels al veel gesproken over de gevaren van de legionellabacterie. U weet dat er gewerkt wordt aan wetgeving op dit gebied. Inmiddels is bekend hoe de wetgeving eruit zal gaan zien.
Om zo goed mogelijk de belangen van onze leden te kunnen behartigen, hebben wij reeds lang geleden aangegeven betrokken te willen worden bij het ontwerpen en invoeren van wetgeving. In een samenwerking tussen het Bedrijfschap Horeca en Catering, de Inspectie W & V en Koninklijk Horeca Nederland, is die invloed er nu.
Op dit moment is de regering bezig met de Europese richtlijn ‘implementatie drinkwater’; de huidige waterleidingwet wordt dus aangepast. De aangepaste wet zal vervolgens de basis gaan vormen voor de plannen van de minister; plannen die in overleg met het bedrijfsleven uitgewerkt zullen worden. Op dit moment is de tijdelijke regeling ‘legionellapreventie in leidingwater’ van toepassing. Om de uitwerking hiervan te ondersteunen, is er een modelbeheersplan ontwikkeld dat zich richt op algemeen geldende principes van proces- en kwaliteitsbeheersing. Dit modelbeheersplan kan dienen als vertrekpunt om onze eigen, specifiek voor de hotellerie toepasbare, aanpak vorm te geven.
Als we kijken naar de besmettingskans in de totale horeca, moeten we helaas vaststellen dat de hotels het meeste risico lopen. In bijna iedere kamer bevindt zich een zogenaamde natte cel waar water tussen de 20 en 60 graden kan stromen en waar verneveling (douche) plaatsvindt. In de zwembaden en sauna’s van onze hotels wordt chloor gebruikt, waardoor de kans op legionella te niet wordt gedaan.
In het beheersplan komen de resultaten van een installatiebeschrijving, een praktijktoetsing van de installatie en een risicoanalyse, alsmede de eliminatie van risicofactoren samen. Het beheersplan wordt voor u als ondernemer of bedrijfsleider het kwaliteitszorgsysteem waarmee u in staat bent de risico’s van legionellavermeerdering te beheersen.
Wetgeving
Minister Pronk heeft in de Staatscourant op 16 december 1999 het voorontwerp van de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie in leidingwater gepubliceerd. Het voorontwerp houdt in dat exploitanten en eigenaren van leidingwatersystemen er zorg voor dienen te dragen dat leidingwater - dat verneveld wordt - niet meer dan ten hoogste 50 kve/l legionella mag bevatten.
In het ontwerp staat onder meer:
elke drie jaar, of bij aanpassing van de installatie, dient er een risicoanalyse te worden gedaan
er wordt een onderscheid gemaakt tussen warmwatersystemen en koudwatersystemen
het modelbeheersplan is een instrument dat kan worden toegepast bij de uitvoering van de Tijdelijke Regeling. Het is dus alleen een hulpmiddel en niet binden.
Zodra de nieuwe waterleidingwet van kracht zal worden, zult u wel verplicht worden actie te ondernemen. Dit is dan ook de reden dat wij nu al werken aan een goed doordacht en vooral werkbaar beheersplan, zodat wij u als ondernemer kunnen ondersteunen, en u de kosten voor het (laten) uitvoeren van onnodige maatregelen kunnen besparen.
HM302000