Micro hotels hebben volgens sommigen de toekomst. Zouden de kleine kamertjes een blijvertje zijn of raken de gasten de beperkte leefruimte uiteindelijk zat? Co-founder van BD Hotels, Richard Born, is overtuigd van het bestaansrecht van micro hotels. Hij startte met hotelmerk Pod Hotels en heeft forse uitbreidingsplannen.
Pod Hotels heeft nu twee vestigingen in New York en één in Washington. Het eerste Pod Hotel opende al in 2007. De kamers zijn dan wel klein, maar de gebruikte materialen zijn top. De gast heeft dus wel het idee dat hij ruimte inlevert, maar van het inleveren van kwaliteit is geen sprake.
Ook in Nederland
Een andere aanbieder van micro hotelkamers is Yotel, dat op Amsterdam Schiphol een vestiging heeft. In het hotel kan de gast ook voor vier uur een kamer boeken of een douche huren voor 15 euro. De gasten slapen er in 'cabins' van verschillende grootte. De eenvoudigste optie is slechts zeven vierkante meter groot, maar biedt voldoende voorzieningen. In 2015 vertelde Sem Schuurkes tijdens het HotelTech event over zijn CityHub hotel, dat ook een soort cabines aanbiedt.
Micro hotels zijn lucratief
De gemiddelde hotelkamer is de afgelopen veertig jaar inderdaad tussen de tien en vijftien procent kleiner geworden, dus de trend komt niet uit het niets. Tegelijkertijd zijn micro hotels voor investeerders lucratief. Er worden immers tot zo'n dertig procent meer kamers gebouwd in een property, terwijl de kamerprijs slechts vijftien tot twintig procent lager ligt dan in een hotel met kamers van normale afmetingen. Tel uit je winst.
Minder focus op de hotelkamer
Tevens blijkt uit verschillende onderzoeken dat de gast steeds meer tijd buiten de hotelkamer doorbrengt. Ruimtes zoals de lobby worden daardoor steeds belangrijker voor het hotel en de hotelkamers kunnen zonder problemen af met minder voorzieningen. Een bureau is in veel gevallen niet meer nodig. De gast werkt met een laptop op schoot of in de lobby. De hotelkamer is er om in te slapen...