Het 'Preventieteam van de Provincie Utrecht' is in 1997 gestart met een project Praktische Uitvoering Milieuzorg Conferentiecentra. Voor het project werd een bijdrage verkregen in het kader van het programma Schoner Produceren. In het project participeerden, naast het Preventieteam, de Vereniging Nederlandse Congresbelangen (VNC), de gemeente Utrecht, de BedrijfsMilieuDienst Gooi en Midden-Nederland en CEA, Bureau voor Communicatie en Advies over Energie en Milieu b.v.
Voor het project werd een schriftelijke en telefonische werving gehouden onder alle conferentiecentra in de provincie Utrecht. In totaal meldden zich veertien deelnemers aan, waarmee het deelnamepercentage 25% bedroeg.
Per deelnemend conferentiecentrum werd een verkorte milieudoorlichting uitgevoerd, waarmee een goed overzicht werd verkregen van de milieusituatie. Daaruit bleek dat milieuzorg bij de conferentiecentra doorgaans niet in de bedrijfsorganisatie is geïncorporeerd. Wel let men bij de inkoop en dergelijke op milieuaspecten, en er zijn vaak tal van energiebezuinigende maatregelen getroffen.
Na voltooiing van de milieudoorlichting konden de deelnemende conferentiecentra over individuele begeleidingsuren van een adviseur beschikken. Deze uren werden in overleg met het centrum ingevuld.
Om de kennisuitwisseling tussen de conferentiecentra te stimuleren, werden er vier workshops rond een bepaald thema georganiseerd. De thema’s waren wet‑ en regelgeving, water‑ en energiebesparing, afvalscheiding en milieuvriendelijk inkoop.
Doelstellingen
Uit de evaluatie van het project blijkt dat vooral werd bijgedragen aan twee thema’s van het programma Schoner Produceren, namelijk de invoering van bedrijfsinterne milieuzorg bij de deelnemende conferentiecentra, en de afval‑ en emissiepreventie. Er werden verschillende preventiedoelstellingen geformuleerd: een waterbesparing van 10%; een verbetering van de energie‑efficiëntie van 15%; een reductie van de afvalstroom van 5%. Dat alles werd haalbaar geacht.
Een andere doelstelling van het project, namelijk het opstellen van kengetallen betreffende afval en mobiliteit, bleek minder makkelijk te realiseren. Dit is vooral het gevolg van de grote onderlinge verschillen tussen de deelnemende conferentiecentra.
De bedrijven waren, zoals blijkt uit de schriftelijke evaluatie van het project, tevreden over hetgeen hen gedurende het project werd geboden. Wel hadden zij enkele tips en suggesties voor verbetering.
De daadwerkelijke implementatie van milieuzorg is in handen van de conferentiecentra zelf. Bij de meeste centra heeft het project geleid tot daadwerkelijke acties. De centra die door omstandigheden minder actief konden deelnemen, verwachten in de toekomst zeker gebruik te kunnen maken van de verworven kennis en inzichten.
Auteur: Hans van der Kooij