Vorig jaar is er 415 miljoen liter wijn geïmporteerd in Nederland. Dat is 4 procent meer dan in 2009 zo blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral uit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Chili en
Spanje is meer wijn ingevoerd. Het aandeel van de grootste wijnleveranciers, Frankrijk en Duitsland, nam met meer dan een procentpunt af.
*Zeven magere jaren voor Franse wijnen*
Het aandeel van Franse wijn in de Nederlandse wijninvoer is in 2010 voor het zevende jaar op rij gedaald. Met een aandeel van ruim een kwart blijft Frankrijk wel nog steeds onze belangrijkste wijnleverancier. In de tweede helft van de jaren negentig bestond de Nederlandse wijninvoer voor bijna de helft uit Franse wijn.
*Meer import via Verenigd Koninkrijk dan o.m. Australië*
Opvallend is dat er steeds meer wijn uit het Verenigd Koninkrijk wordt ingevoerd. Inmiddels is 5 procent van de Nederlandse wijnimport afkomstig uit Groot-Brittannië. De invoer ligt hiermee boven het niveau van wijnlanden als Australië, Portugal en Argentinië.
*Een voorbehoud*
Let wel, het gaat hier om de invoer van wijn, niet om de productie van wijn. Het kan zijn dat een wijn die in Portugal is gemaakt via de UK naar Nederland wordt geëxporteerd. De wijn telt dan als een uit het Verenigd Koninkrijk geïmporteerde wijn.
*Aantal 'stokken' in Nederland inmiddels verdubbeld*
Het areaal wijndruiven in Nederland is in de afgelopen 5 jaar verdubbeld tot 170 hectare in 2011. Dat is 10 hectare meer dan in 2010. De wijndruivensector is een van de snelst groeiende fruitsectoren in Nederland. Ons land telt 100 wijnboeren.
~Frank Lindner~
Nederland importeert meer wijn
28 september 2011