Nederlands hotelvastgoed erg gewild

8 juli 2013
Nederlands hotelvastgoed erg gewild

Ondanks de recessie en de aanhoudende economische onzekerheid blijft er vanuit vastgoedbeleggers veel belangstelling voor de Nederlandse hotelmarkt, vooral voor kwaliteitshotels in
Amsterdam. Het beleggingsvolume op de hotelmarkt bedroeg in 2012 voor heel Nederland 200 miljoen euro. Naar verwachting zal dat volume in 2013 ruim substantieel worden overschreden, met al een gerealiseerd beleggingsvolume van 197 miljoen euro gedurende de eerste helft van het jaar.

*Grootste transacties*
Vooral Duitse fondsen en institutionele beleggers die zoeken naar diversificatie zijn sterk gericht op stabiele hotelmarkten zoals in Nederland. De vijf grootste hoteltransacties in 2012 betroffen Holiday Inn in Eindhoven, SS Rotterdam Cruise Hotel in Rotterdam, Hampshire American Hotel Amsterdam, The Convent Hotel Amsterdam en zeer recent de verkoop van het NH Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam.

*Stabiele bezoekersaantallen*
Nederland laat sinds 2009 een stabiele groei zien van het aantal hotelbezoekers. In 2012 kwam het aantal uit op 31,4 miljoen, een groei van 2,3 procent ten opzichte van 2011. Hoewel Nederland populairder is geworden bij buitenlandse toeristen, is bijna 70 procent van de overnachtingen afkomstig van Nederlandse bezoekers. Buitenlandse hotelgasten zijn voornamelijk afkomstig uit Duitsland, België, Groot Brittannië en Frankrijk. Er is een sterke groei van gasten afkomstig uit opkomende economieën zoals China, Brazilië en Rusland.

*Recordjaar Amsterdam*
In 2012 bereikte het aantal Amsterdamse hotelbezoekers met 5,34 miljoen en 9,80 miljoen overnachtingen, een nieuw record. Voor 2013 staat de MICE-markt (meetings, incentives, conferences, en exhibitions) in Amsterdam onder druk, onder andere door de afwezigheid van de AutoRAI en als gevolg van het economische klimaat. Desondanks blijft het aantal hotelbezoekers naar verwachting op peil onder meer door culturele activiteiten en de heropening van diverse musea.

*Groei hotelkamers*
De Amsterdamse hotelmarkt bestond begin 2013 uit 398 hotels met ongeveer 24.000 hotelkamers. De markt wordt gedomineerd door drie- en viersterrenhotels die samen bijna 70 procent van de totale hotelmarkt omvatten. Ondanks de economische crisis blijft de Amsterdamse hotelmarkt ook de komende jaren groeien. De verwachting is dat er zowel in 2013 als in 2014 ruim 1.000 hotelkamers bijkomen, voor 2015 staan op dit moment ruim 700 nieuwe hotelkamers gepland.

*Nieuwe toetreders*
Ook een aantal nieuwe ketens vestigt zich de komende jaren in Amsterdam. PPHE opent nog deze zomer een art’otel, dit lifestyle hotel is gevestigd aan de Prins Hendrikkade dicht in de buurt van het Centraal Station en heeft ruim 100 kamers. Het eerste Europese Hyatt Place Hotel opent eind 2013 op Schiphol met 330 kamers. In 2015 opent Motel One zijn eerste Nederlandse hotel op de Zuidas met 280 kamers.

*Herkomst eigenaren hoogsegment*
Uit onderzoek van Jones Lang LaSalle onder vier- en vijfsterrenhotels in Amsterdam (12.400 kamers) blijkt dat op dit moment ruim de helft van de eigenaren afkomstig is uit Europa. Vooral Duitse beleggers zijn actief op de Amsterdamse hotelmarkt. Union Investment kocht in 2011 het recent geopende Crowne Plaza Amsterdam Zuid (207 kamers) en Deka Immobolien kocht het American Hotel aan de Leidsekade. Ruim 25 procent van de Amsterdamse hotels in het hogere segment is in bezit van Nederlandse eigenaren, 20 procent van de eigenaren is afkomstig uit de Verenigde Staten en 5 procent uit Azië. Bijna de helft van de Amsterdamse vier en vijfsterenhotels is in bezit van hotelketens.

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig uit de rapporten ‘Hotel Intelligence Netherlands 2013’ en ‘Hotel Intelligence Amsterdam 2013’ van Jones Lang LaSalle.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws