Nieuwe ketenregeling en transitievergoeding

30 juli 2015
Nieuwe ketenregeling en transitievergoeding

Veel horecagelegenheden, waaronder bijvoorbeeld strandtenten, maken gebruik van de mogelijkheid om tijdelijke
arbeids-overeenkomsten in de wintermaanden te onderbreken met meer dan drie maanden. Tot 1 juli 2015 vangt de keten na deze onderbreking opnieuw aan en ontstaat geen arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

~Foto: Lianne Hoorntje (links) en Charlotte Buijsman~

Vanaf 1 juli 2015 wordt deze onderbrekingsperiode verlengd van drie naar zes maanden. Bovendien geldt vanaf 1 juli 2015 dat nog slechts drie arbeidsovereenkomsten mogen worden gesloten met een totale duur van maximaal 24 maanden (in plaats van maximaal 36 maanden). Wanneer deze grenzen worden overschreden, ontstaat van rechtswege een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Zo heeft iemand die in een strandtent werkt en binnen zes maanden weer wordt opgeroepen na twee jaar recht op een vast contract en moet dan het hele jaar worden doorbetaald.

Een andere belangrijke wijziging is de invoering van de transitievergoeding. Vanaf 1 juli 2015 krijgen werknemers die twee jaar of langer in dienst zijn recht op een transitievergoeding als hun arbeidsovereenkomst eindigt op initiatief van de werkgever, tenzij de beëindiging het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer. Dit geldt ook als de werkgever besluit een tijdelijke arbeidsovereenkomst van rechtswege te laten aflopen. Voor 1 juli 2015 was in deze situatie geen vergoeding verschuldigd.

Aanvankelijk zou de transitievergoeding per 1 juli 2015 onmiddellijke werking hebben. Vanuit verschillende hoeken werden hiertegen bezwaren geuit. Werkgevers zouden tijdelijke werknemers (onder andere bij seizoensgebonden arbeid) mogelijk niet opnieuw willen inhuren als de vergoeding per juli 2015 direct in werking zou treden en het arbeidsverleden voor 1 juli 2015 (minus de onderbrekingen) volledig mee zou tellen bij de berekening van de vergoeding. Naar aanleiding van deze bezwaren is een overgangsregeling geïntroduceerd op grond waarvan in geval van tijdelijke arbeidsovereenkomsten de opbouw van de transitievergoeding wordt beperkt.

Het is de vraag of deze overgangsregeling voldoende is voor werkgevers die werken met seizoenswerkers. FNV Horeca verwacht in ieder geval dat de nieuwe ketenregeling ertoe zal leiden dat sommige horecaondernemers gaan werken met steeds wisselend personeel om te voorkomen dat zij gebonden worden aan vaste contracten. Horecaondernemers verliezen hierdoor ervaren personeel. Het streven van de overheid om werknemers met de nieuwe ketenregeling meer en sneller zekerheid te bieden, zal bovendien voor deze seizoenswerkers niet opgaan.

Lianne Hoorntje en Charlotte Buijsman
Advocatenkantoor BOEKEL:
"Lianne.hoorntje@boekel.com":mailto:Lianne.hoorntje@boekel.com en "Charlotte.buijsman@boekel.com":mailto:Charlotte.buijsman@boekel.com
"www.boekel.com":http://www.boekel.com/nl/home

Overig nieuws