No Place for Sex Trafficking: Aanpak van seksuele uitbuiting in hotels

Auteur: Redactie
5 juni 2023
No Place for Sex Trafficking: Aanpak van seksuele uitbuiting in hotels

“Ik wil cash betalen en kan je elke dag drie keer nieuwe lakens en handdoeken naar de kamer brengen?” Twee indicatoren van seksuele uitbuiting die plaatsvindt in een hotel. Hotels worden soms - ongemerkt - gebruikt als locatie voor seksuele uitbuiting. Veel slachtoffers durven geen hulp te zoeken en het probleem van seksuele uitbuiting vindt veelal onder de radar plaats. Dit maakt het ingewikkeld om aan te pakken. Met het platform ‘No place for sex trafficking’ worden hotelmedewerkers op eenvoudige wijze alert gemaakt op signalen die kunnen duiden op seksuele uitbuiting.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het openbaar ministerie.

Het probleem

Jaarlijks zijn er in Nederland naar schatting 3.000 slachtoffers van seksuele uitbuiting, waaronder 1300 minderjarigen. Seksuele uitbuiting vindt veelal onder de radar plaats, buiten het zicht van iedereen. Criminele organisaties maken hierbij onopgemerkt ook gebruik van hotels en vakantieparken.

Mensenhandel voor seksuele uitbuiting (‘sex trafficking’) vindt overal ter wereld plaats, ook al denken veel mensen dat seksuele uitbuiting alleen voorkomt in arme of onderontwikkelde landen als Thailand. In Nederland, bijvoorbeeld, is prostitutie gelegaliseerd. Dat heeft geleid tot een veilige omgeving voor mensen die er uit vrije wil voor kiezen om sekswerker te worden. Toch worden de meeste sekswerkers in Nederland uitgebuit door mensenhandelaars (ofwel ‘pooiers’ of ‘loverboys’) of door grotere criminele organisaties die met deze ernstige mensenrechtenschendingen enorm veel geld verdienen.

Meestal zijn vrouwen hiervan het slachtoffer, maar ook mannen, kinderen/minderjarigen en transseksuelen worden uitgebuit. Zij zien zichzelf niet altijd als slachtoffer en zelfs als dat wel zo is, zeggen ze niets over hun situatie tegen familie, vrienden of de politie. Dat kan uit schaamte zijn, maar vaak ook uit angst voor de gevolgen.

Seksuele uitbuiting is de meest voorkomende vorm van mensenhandel en een van de meest winstgevende illegale activiteiten die zich onder de radar afspelen. Daardoor is seksuele uitbuiting moeilijk te bestrijden en kan de overheid het echte aantal slachtoffers niet goed inschatten, maar waarschijnlijk ligt dat aantal hoger dan de officiële cijfers aangeven. Seksuele uitbuiting kan plaatsvinden op de zichtbare – meer traditionele – prostitutieplekken, zoals in de raamprostitutie en in bordelen en seksclubs, maar ook op minder zichtbare locaties, zoals hotels, (privé)woningen, kelders en garageboxen.

Bij seksuele uitbuiting komen verschillende actoren in beeld, het slachtoffer, de mensenhandelaar, de seksklant en faciliteerders. Faciliteerders  zijn mensen of bedrijven die het pad effenen voor mensenhandelaren zodat die hun slachtoffers met seksklanten in contact kunnen brengen. Zij kunnen medeverantwoordelijk worden gehouden voor het, bewust of onbewust, faciliteren van mensenhandel en kunnen daarom ook worden vervolgd op grond van het feit dat ze niets hebben ondernomen om dergelijke illegale activiteiten tegen te gaan of ze zelfs hebben bevorderd. Wie mensenhandelaren helpt bij het regelen van hun zaken, zoals het maken van afspraken tussen seksklanten en slachtoffers zijn even schuldig aan het misdrijf van seksuele uitbuiting.

Denk aan ondernemers die illegale prostitutie en seksuele uitbuiting faciliteren, zoals taxichauffeurs die een minderjarige escort ergens heen brengen en de andere kant opkijken.

Het programma NPST

“Het OM is gezegend met gedreven mensenhandelofficieren, -parketsecretarissen en -beleidsmedewerkers die mensenhandel voortvarend aanpakken. Dat doen ze met de vier ‘P’s in het achterhoofd: Prevention, Prosecution, Protection en Partnership .De bestrijding van mensenhandel houdt niet op bij de deuren van de rechtszaal. Sterker nog, die begint ook vaak al ver daarvoor. Het gelanceerde ‘No Place for Sex Trafficking’ is een certificeringssysteem voor hotels en vakantieparken en traint personeel om de signalen van seksuele uitbuiting te herkennen, om zo nog eerder in te kunnen grijpen en het bewustzijn rondom uitbuiting te vergroten”,  aldus Warner ten Kate, landelijk officier van justitie mensenhandel en -smokkel van het Landelijk Parket

Het platform richt zich vooral op hotels. Hotels kunnen een verantwoordelijkheidscertificaat behalen als zestig procent van hun medewerkers de online training doorloopt. Medewerkers worden zich door de training bewust van de problematiek, leren signalen van seksuele uitbuiting in hun werkomgeving herkennen, zoals vaker dan gebruikelijk lakens of handdoeken verschonen, en krijgen perspectief hoe te handelen in dergelijke situaties. 

"Schaamte en een laag zelfbeeld, in combinatie met een sterk gecontroleerde omgeving van slachtoffers maken het lastig om aan de situatie van uitbuiting te ontkomen. Daarnaast is het gebruikelijk dat slachtoffers van seksuele uitbuiting zichzelf niet als zodanig herkennen. Met dit initiatief willen we mensen die in hun werk geconfronteerd kunnen worden met situaties van seksuele uitbuiting, bewuster maken en zorgen dat ze weten wat ze kunnen doen. Op die manier kunnen situaties van uitbuiting eerder worden doorbroken en voorkomen."

Op het platform www.noplaceforsextrafficking.org is informatie over het onderwerp te vinden en verhalen van slachtoffers en daders. Hotels kunnen zich hier ook aanmelden en de training volgen. Deelname is kosteloos en voor alle hotels toegankelijk. Het platform biedt behalve feitelijke informatie over het onderwerp ook verhalen van slachtoffers, mensenhandelaren en mensen die betalen voor seks. 

Na de aanmelding kun je inloggen en de cursus starten. Het onderwerp en het doel van de training worden geïntroduceerd. Vervolgens komen er vragen en opdrachten die je op een interactieve manier gaat verwerken. Ook komen er filmpjes aan bod waar de situatie realistisch nagespeeld wordt.

Deelnemende hotels

Sinds de lancering van het platform stijgt het aantal deelnemende hotels en hotelketens en is er ook vanuit het buitenland interesse. Aanvullend hebben diverse vertegenwoordigers vanuit de hotelbranche inmiddels toegezegd gebruik te gaan maken van het certificeringsprogramma, omdat zij de bewustwording onder hun medewerkers willen vergroten en bovenal een veilige omgeving willen bieden aan hun gasten.

Enkele namen van hotels die het certificaat hebben behaald zijn onder andere grotere branches zoals: Stayokay en WestCord hotels. Maar ook kleinere hotels zoals: Mr.Jordaan, Luxer en The Collector.

Aanmelden

Voor aanmelding en meer informatie  gaan naar:  www.noplaceforsextrafficking.org

Met het behalen van het certificaat kunnen hotelmedewerkers de signalen die kunnen duiden op seksuele uitbuiting herkennen en zo slachtoffers helpen. De training is in meerdere talen, en het kost ongeveer 20 minuten om de training te doorlopen. En het maakt het gemakkelijker om onderling het gesprek te voeren, wanneer medewerkers het idee hebben dat er ‘iets niet klopt’. 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws