Nu cafés en restaurants weer gasten mogen ontvangen, zijn Nederlanders gemotiveerd om de horecaondernemer te steunen, blijkt uit onderzoek van betaaltechnologiebedrijf Mastercard. Maar liefst 77 procent wil net zo vaak of vaker uit eten of een drankje drinken dan dat ze deden voor de pandemie. Vooral jongeren zijn enthousiast en willen de horeca vaker bezoeken om de lockdown-periode in te halen (22 procent). Daarbij geeft de Nederlander nu vaker een fooi (31 procent) om de horeca te helpen na een moeilijke tijd, met een gemiddeld fooipercentage van 8,2 procent bij een goede kwaliteit.
Een hogere rekening, maar wel gelijk verdeeld
Nederlanders zijn ook financieel klaar voor meer horecabezoek: ruim een kwart (28 procent) heeft tijdens de lockdown extra geld gespaard om cafés en restaurants vaker te bezoeken. Hoewel Nederlanders bereid zijn om meer uit te geven aan horecaondernemingen, maken ze hun naam toch waar als het gaat om gierigheid. Nog geen derde van de Nederlanders (29 procent) geeft met regelmaat een rondje aan vrienden of familie en bijna tweederde ziet (62 procent) de rekening het liefst eerlijk verdeeld. Betaalverzoeken blijken dan ook een uitkomst voor Nederlanders. Een ruime meerderheid (58 procent) vindt het vanwege het gemak van betaalverzoeken niet erg om de rekening voor te schieten. Toch geeft bijna een kwart van de Nederlanders (23 procent) er de voorkeur aan om ter plaatse de rekening te delen en ''ieder voor zich' te betalen.
Pinnen blijft favoriet
Bij het betalen in de horeca blijft pinnen de onverminderde favoriet: driekwart (74 procent) betaalt de rekening het liefst met betaalpas. Een op de tien Nederlanders (10 procent) heeft als favoriete betaalmethode een contactloze methode zonder pas, zoals betalen met smartphone of wearable. Ook maken nieuwe technologieën als QR-codes een opmars. Bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) vindt betalen met QR-codes een positieve ontwikkeling, al missen de meeste mensen (57 procent) daarbij wel het persoonlijke contact met het horecapersoneel.
Liever op terras
Hoewel de meeste mensen niet kunnen wachten om de horeca weer te bezoeken, zijn mensen nog wel voorzichtig. Bijna de helft (48 procent) spreekt liever buiten op het terras af dan binnen, omdat buiten de kans kleiner is om besmet te raken met het coronavirus. Een kleine groep (15 procent) geeft aan minder vaak of niet naar de horeca te willen gaan. De voornaamste redenen die hiervoor gegeven worden, zijn dat zij het nog niet aandurven in verband met COVID-19 (45 procent), dat zij tijdens de lockdown hebben ontdekt dat ze zonder cafés kunnen (30 procent) en omdat ze geld willen besparen (19 procent).