In navolging van wettelijke verboden op pariteitsclausules van online boekingsites in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk heeft nu ook een vierde belangrijke toeristische bestemming, Italie, een wet ingevoerd die het gebruik van pariteitsclausules in contracten met hotelpartners verbiedt.
Het amendement op artikel 50 van de Italiaanse mededingingswet werd na twee jaar overleggen aangenomen de Italiaanse Senaat (Senato della Repubblica) met 146 stemmen vóór en 113 tegen. Eerder had het Huis van Afgevaardigden (Camera dei Deputati) het amendement al goedgekeurd. Het wettelijk verbod op prijspariteit treedt waarschijnlijk in september 2017 in werking. “Dit is een belangrijke mijlpaal naar het herstel van eerlijke mededinging op het gebied van online distributie in Italie en Europa, zowel gezien vanuit de consumenten als de hotelindustrie zelf ”, aldus Markus Luthe, voorzitter van de Distribution Task Force van Hotrec die het besluit van de Italiaanse overheid verwelkomt.
De nieuwe tekst in de Italiaanse mededingingswet luidt (geen officiële vertaling):
'Iedere overeenkomst waarbij het voor het hotel niet toegestaan is om, op welke wijze dan ook, prijzen, annulerings- en andere voorwaarden aan te bieden aan de eindgebruiker die beter zijn dan die welke door hetzelfde hotel door middel van intermediairs worden aangeboden, onafhankelijk van het recht dat van toepassing is op het contract, is nietig'
In april 2015 hebben de mededingingsauoriteiten van Frankrijk, Zweden en Italië in een gezamenlijke actie toestemming aan marktleider Booking.com gegeven om de zogenaamde ‘smalle pariteit’ clausule toe te passen. Deze clausule verbiedt hotels om lagere prijzen op de eigen website te zetten.
Frankrijk
Echter, al in juli 2015 besloot de Franse Assemblée National tot een verbod op het gebruik van pariteitsclausules in contracten tussen boekingsites en hoteliers ("Loi Macron"). Ook de Oostenrijkse rijksoverheid nam een amendement op de mededingingswet aan op 9 november 2016 waarin beste prijsgaranties en beste boekingsvoorwaarden in contracten tussen hoteliers en boekingsites als oneerlijk werden bestempeld en derhalve nietig verklaard werden.
Duitsland
In Duitsland heeft de mededingingsautoriteit (Bundeskartellamt) de toepassing van zogenaamde ‘most-favored-nation clauses (MFN) verboden voor de boekingsites HRS (december 2013, wettelijk al bindend) en Booking.com (december 2015, nog niet wettelijk bindend). In Belgie en Zwitserland zijn vergelijkbare initiatieven genomen richting parlement zoals in Frankrijk, Italie en Oostenrijk.
Dominantie van boekingssites
“Meer en meer landen zullen zich vanuit een Europees perspectief aangemoedigd moeten voelen om aan de hand van deze voorbeelden de dominantie van online boekingsites te limiteren om zodoende de disbalans te reduceren, zowel ten gunste van de consument als van de kleine en middelgrote hotels. We verwelkomen daarom speciaal de parlementaire initiatieven in België en Zwitserland om tot een verbod op pariteits clausules te komen en we wensen ze daarbij veel succes”, onderstreept Christian de Barrin, CEO van Hotrec.
Voor de toekomst adviseert HOTREC consumenten nog meer dan voorheen direct op de website van het hotel zelf te kijken voor de beste aanbiedingen. HOTREC beveelt alle hoteliers in Europa aan mee te doen in de "Boek Rechtstreeks” campagne van de Europese koepelorganisatie.
Meer informatie kunt u vinden op https://www.book-direct-shop.eu/