Parkeerkelder vormt valkuil in Oldenzaal

Auteur: Gerard Nijhof
Ondernemen Hotelketens 12 oktober 2005
Parkeerkelder vormt valkuil in Oldenzaal

Wie een hotel wil beginnen, zal zich eerst door een stevige brij van regelgeving moeten worstelen. Daar weten ze in Oldenzaal over mee te praten. De inzet: een nieuw te realiseren stadshotel van Best Western aan het St. Plechelmusplein. De kink in de kabel: een parkeerkelder.

Maandenlang gonsde het in het Twentse Oldenzaal van de geruchten rondom een nieuw stadshotel. De inwoners zagen de komst van een nieuw hotel zeker zitten, want een stadje dat veel nieuwe ondernemingen aantrekt - en een leuk toeristisch oord vormt - moet goede overnachtingsmogelijkheden bieden. De spelers in het spel waren al snel duidelijk: Best Western wilde graag; ABN-Amro zette, na lang onderhandelen, de deur open voor een eventuele verkoop van het bankfiliaal dat zou moeten wijken voor het hotel; de bouwbedrijven Plegt-Vos en Olde Rikkert stonden te trappelen; de gemeente maakte het kwartet compleet. Alles verliep soepel; nergens was een wolkje aan de hemel te bespeuren. Totdat het eerste schetsontwerp onder ogen kwam van de gemeente.

Regelgeving

In de gemeentelijke verordening omtrent bouwwerken in de binnenstad is de voorwaarde opgenomen, dat bij bepaalde bouwwerken voldoende parkeerruimte wordt gerealiseerd. In dit geval kwam het neer op de aanleg van circa tachtig tot negentig parkeerplaatsen. Daar heeft het St. Plechelmusplein echter geen ruimte voor: allereerst staat er een prachtige basiliek; verder wordt het plein omsloten door woningen en bedrijven, gevestigd in veelal historisch beschermde panden.
Bij Best Western houden ze hun hart vast, al vinden ze het nog te vroeg om te wanhopen. 'De gemeente houdt star vast aan een aantal eisen en daar hebben we alle begrip voor, maar het is wel lastig,' zegt directielid Meijer. 'Wij weten wel wat we kunnen betalen aan huur, maar zoals we het nu inschatten, denken we dat de stichtingskosten veel te hoog worden. Aan de andere kant: we zijn nog niet eens bezig met bouwvergunningen, dus het is nog veel te vroeg om iets definitiefs te zeggen. Het kan natuurlijk in deze branche snel gaan, maar je weet het gewoon nooit. We wachten rustig nog een jaar af; tenslotte zijn we ook al een jaar bezig.'

Het is ook niet zo dat de gemeente het stadshotel niet wil. Integendeel. Wethouder Lempsink spreekt zich bijzonder positief uit over de plannen, maar hij legt toch de nadruk op een strikte naleving van de regels. 'We moeten de bouwers en de exploitant van het hotel aan de speciale verordeningen houden. Tenslotte houden alle projectontwikkelaars in de binnenstad zich keurig aan de verplichtingen. Hoe graag we het stadshotel ook willen, we kunnen gewoon niet een uitzondering op de regel maken. Dat zou oneerlijk zijn. Daarbij komt ook nog eens, dat de parkeerdruk in de binnenstad al fors is.'

Spookscenario

De gemeente steekt evenwel de hand in eigen boezem. 'We waren ervanuit gegaan dat het stadshotel - net als andere wooncomplexen - zou worden uitgerust met een parkeerkelder voor de gasten.' - Hiermee verwijst de wethouder naar een eerder dit jaar uitgevoerd onderzoek van de Woonmaatschappij WBO en de gemeente samen. Het onderzoek richtte zich op de bouw van een parkeergarage in twee bouwlagen met circa 400 plaatsen onder het huidige Molkenboerterrein. De WBO wilde boven de garage tussen de dertig en veertig woningen bouwen. Zo'n hoeveelheid parkeerplaatsen was ook onder de Ganzenmarkt gedacht. Dat plan werd echter op het laatste moment afgeblazen, omdat de fundamenten van de Plechelmuskerk mogelijk schade zouden oplopen. Het grootste verzet tegen de aanleg van die kelder kwam van het kerkbestuur.
Nu dreigt het 'de grond ingaan' opnieuw te mislukken. 'Het is een spookscenario waar we nog niet aan willen denken, want het houdt in dat - in het ergste geval - het hele project geen doorgang kan vinden. En daar willen we nog niet aan denken. We blijven optimistisch en gaan voor een compromis waarin uiteindelijk alle betrokkenen zich kunnen vinden.' Dat meldt Van Groenewoud, algemeen directeur van bouwbedrijf Plegt-Vos. In zijn ogen zou het doodzonde zijn om het plan af te blazen, zeker nu het erop lijkt dat de neuzen van het bouwbedrijf en de ABN Amro dezelfde richting op wijzen. Maar omdat de hele situatie nog in een pril stadium verkeert, wil het bedrijf verder geen commentaar geven teneinde niemand tegen het verkeerde been te schoppen.

Best Western heeft nog wel een laatste pijl op de boog. 'We willen het gemeentebestuur ervan overtuigen dat het met de parkeerdrukte wel mee zal vallen. Het gaat immers om een zakenhotel, waarin de meeste gasten 's avonds aankomen en 's morgenvroeg weer vertrekken. Dan is er overdag genoeg ruimte om te kunnen parkeren.'
Vanuit de gemeente wordt daar enigszins sceptisch naar gekeken. 'Overdag en in het weekeinde zijn er ook mensen die in het hotel verblijven.' Het laatste woord rondom de parkeerkelder en de bouw van het zo gewenste stadshotel is daarom nog niet gesproken.

Overig nieuws