ProWein wordt in 2025 opnieuw het hoogtepunt van de internationale wijn- en distilleerindustrie. Onder het motto 'Ontdek de smaak van morgen' presenteren ongeveer 5.000 exposanten uit meer dan 60 landen zich van 16 tot 18 maart 2025. Geen enkele andere beurs ter wereld biedt zo'n uitgebreid internationaal programma met de belangrijkste trends in de branche.
Het uitgebreide voorprogramma en highlightzones zoals ProWein Zero, het nieuwe ProWein Business Forum, de Champagne Lounge, Organic World, Packaging & Design, urban gastronomy en de Concept Store maken de toonaangevende vakbeurs bovendien tot een onmisbaar en exclusief platform voor kennisoverdracht, branche-uitwisseling en inspiratie.
Business Forum viert zijn première
Voor de eerste keer zal ProWein 2025 een speciaal forum voor industrie-relevante zakelijke onderwerpen bevatten. Het Business Forum in Hal 16 richt zich elke beursdag op een specifiek onderwerp. Op zondag draait alles om de wijnconsument van de toekomst. Experts zullen hun licht laten schijnen over nieuwe doelgroepen wereldwijd en hun interesses, praten over de ontwikkeling van afzonderlijke prijssegmenten en het onderwerp wijn en gedistilleerd bespreken in de context van het veranderende gezondheidsbewustzijn. Op maandag ligt de nadruk op moderne wijnmarketing onder het motto “I am a Buyer and I'm Here to Learn...”. Op dinsdag staat het onderwerp duurzaamheid centraal. De focus zal onder andere liggen op alternatieve druivensoorten en de effecten van klimaatverandering op afzonderlijke wijngebieden. Het Business Forum wordt georganiseerd en gemodereerd door de Amerikaanse wijnexpert Cathy Huyghe. Het gedetailleerde programma is vanaf februari beschikbaar op de website van ProWein.
Sparkling World
Onder de ongeveer 5.000 exposanten op ProWein zullen alle belangrijke merken uit de 'Sparkling World' opnieuw vertegenwoordigd zijn, zoals Henkell Freixenet, Schlumberger en Raumland. ProWein zal zelfs een aparte lounge wijden aan fijne champagne, waarin prestigieuze merken zich zullen presenteren.
Champagne Lounge
De gerenommeerde Champagne Lounge presenteert meer dan vijftig bekende champagnehuizen, waaronder Champagne Bruno Paillard, Champagne Laurent-Perrier, Champagne Besserat de Bellefon en Champagne Cattier. Bezoekers van ProWein kunnen zich verheugen op exclusieve proeverijen aan de elegante champagnebar. Daarnaast zullen nog eens zeventig merken zoals Champagne Nicolas Feuillatte, Champagne Lallier, Champagne Dom Caudron, Jacquart en Jeeper het aanbod in de omgeving verrijken. Een absoluut hoogtepunt voor champagneliefhebbers!
No&low in volle gang
De vraag naar alcoholvrije en alcoholarme wijnen en gedistilleerde dranken blijft enorm. Deze trend wordt ook weerspiegeld op ProWein Zero - de oppervlakte in Hal 1 groeit met minstens 50 procent! De expositieruimte wordt opnieuw aangevuld met een grote proefzone waar bezoekers de hele no/low variëteit zelf kunnen proeven.
ProSpirits - nieuwe merkenwereld voor gedistilleerde dranken
Ook in de gedistilleerde drankensector heerst een positieve stemming. De ProSpirits merkenwereld, die zeer succesvol werd gelanceerd op ProWein 2024, bouwt voort op het grote succes en zal terug zijn in Hal 5. Naast de klassiekers ligt de focus op trendthema's zoals whisk(e)y, alcoholarme dranken, rum en vruchtenbrandewijnen. Er zijn ook weer proefzones gepland. De trendshow 'same but different' voor de urban bar scene zal wederom plaatsvinden in Hal 7.0 in de directe omgeving van ProSpirits. Pioniers, trendsetters en marktleiders op de groeiende gebieden van ambachtelijke gedistilleerde dranken, ambachtelijk bier en cider zullen zich hier presenteren - precies het juiste voor vakbezoekers uit de trendy horeca- en barscene in het bijzonder, maar ook voor food retailers.
Stedelijke gastronomie door #asktoni & ProWein
“Wijn is ongecompliceerd en kan ook leuk zijn!” - dat is het credo van Toni Askitis. De bekende Düsseldorfer restaurateur, sommelier en influencer is net uitgeroepen tot 'Beste Sommelier van het jaar' door Rolling Pin. Hij is gespecialiseerd in het overbrengen van zijn uitgebreide wijnkennis met veel creatieve ideeën. In 2025 brengt #asktoni samen met ProWein opnieuw deze lichtheid op het podium in Hal 4. In de urban gastronomy lounge biedt hij beginners, gevorderden en professionals uit de gastronomiescene een gevarieerd programma met workshops, proeverijen en spannende interviews. Vier dagelijkse workshops geven praktische tips voor succesvolle cateringconcepten.
Trends in een glas
ProWein trendscouts Stuart Pigott en Paula Redes Sidore zullen zich richten op de invloed van wind op het terroir in 2025, een vaak onderschatte factor die steeds belangrijker wordt door de klimaatverandering. Hoe wind het karakter van wijnen uit bijvoorbeeld Chili (hal 12), Californië (hal 12) en vele andere regio's over de hele wereld verandert, zal worden gedemonstreerd in gemodereerde proeverijen in de Trend Hour Tastings. Andere wijntrends die op ProWein 2025 aan bod komen zijn: De wijnstokken van (klimaat)verandering, Beroemde winden en de wijnen die erin gedijen en Het nieuwe Oosten: Europa en de Kaukasus.
Blijf op de hoogte!
Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.