René Wever zet samen met zusje Demelsa familiebedrijf voort

Auteur: David Bakker
René Wever zet samen met zusje Demelsa familiebedrijf voort

Op jonge leeftijd een familiehotel runnen, het is niet veel mensen gegeven. Ondernemen is vallen en opstaan, fouten maken en groeien. In de serie Jonge Honden portretteert Hospitality Management jonge hoteliers. Dit keer René Wever (38), die ruim drie jaar geleden samen met zijn zusje Demelsa  De Stobbe hotel & suites in het Drentse brinkdorp Ruinen overnam van zijn ouders. Een monoloog.

“Het heeft altijd in de lijn der verwachting gelegen dat mijn zusje en ik het hotel over zouden nemen dat mijn ouders in 1983 hebben gekocht. Toentertijd bestaande uit 8 kamers en inmiddels uitgegroeid tot hotel met 33 kamers en 10 luxe suites. Het overnametraject heeft ongeveer drie jaar geduurd. Een lang fiscale weg die we samen met een adviseur hebben bewandeld. Dit traject viel samen met de overname van een oude drukkerij aan de overkant van het hotel. De drukkerij hebben we verbouwd tot tien luxe hotelsuites, een multifunctionele ruimte en een indoor motor- en fietsenstalling. De verbouwing hebben we deels gefinancierd met hulp van de bank, deels met eigen geld en voor een deel met een subsidie vanuit de Provincie Drenthe.”

“De verbouwing is zo goed als afgerond. Met het opleveren van het pand aan de overkant hebben we 10 luxe suites aan ons hotelbedrijf kunnen toevoegen. Met de realisatie zetten we in op verblijf van groepen. Van grote gezinnen en families, tot een lang weekend weg voor bedrijfsuitjes en alles wat daartussen zit. Het was een grote verbouwing en een intensief proces. De communicatie met de gemeente liep niet altijd even vlekkeloos en heeft behoorlijk wat vertraging opgeleverd.” (De gemeente legde een bouwstop op aan De Stobbe hotel & suites, vanwege het niet bouwen volgens vergunning, maar verzuimde om alle stukken die de familie Wever indiende (tijdig) te behandelen, red.)

Marketing

“De suites zitten nu in de verhuur en de eerste boekingen lopen binnen. Met alle beperkingen en uitdagingen die we hebben gekend in 2021 zijn we tevreden over wat het jaar ons heeft gebracht; een bezettingsgraad van 62 procent. De zomermaanden renderen bij ons het best. De bezettingsgraad schiet tussen eind maart en begin oktober naar de tachtig procent. De resterende maanden zijn de luwe maanden. Als we dat in 2022 ook bereiken, zijn we daar tevreden mee. Als je in deze tijden geen verlies draait, doe je het goed.”

“Ongeveer 85 procent van onze gasten komt uit Nederland om te wandelen en te genieten van de omgeving. De resterende vijftien procent is afkomstig uit nabij gelegen landen. Daar blijven we voorlopig op inzetten. Nu we de 10 luxe suites erbij hebben, boren we ook de markt voor groepsaccomodaties aan. We monitoren onze marketing nauwkeurig; zetten onze groepsaccomodaties op Groepen.nl, plaatsen gerichte advertenties met Ad Words, we werken met Business Suite en hebben een ruim e-mailbestand waar we regelmatig e-mailcampagnes naar sturen. We hebben een hoog percentage terugkerende gasten. Een marketingbureau monitort onze acties en geeft ons daar feedback op.”

Personeel

“We werken met een vrij hecht klein team in het hotel. Wij lezen ook over alle problematiek rondom het personeelstekort in de hotellerie en ik denk dat een oplossing ligt in het betrokken houden van de mensen met wie je werkt. Dat doe je onder andere door je medewerkers mede te laten bepalen wat je doet. Mensen willen meedoen en zich onderdeel van de beslissing voelen. We zijn op dit moment de volledig routing van het hele hotel opnieuw en efficiënt aan het inrichten. Ik haal die informatie voor een groot deel bij mijn collega’s vandaan. We moeten er samen achter staan als we de nieuwe routing implementeren.”

“Ondernemen is verder kijken dan wat mogelijk is. Via via werden we geattendeerd op het feit dat de provincie Drenthe subsidiepotjes had waar wij aanspraak op zouden kunnen maken. Het dorp Ruinen stond vroeger bekend als De Heerlijkheid Ruinen en de provincie was op zoek naar een vorm om De Heerlijkheid Ruinen weer onder de aandacht te brengen. Mijn zusje Demelsa heeft bij de provincie ons idee ‘gepitcht’. In de vorm van een museum in het hotel zouden we aandacht kunnen geven aan de historie van het dorp en de omgeving. Onze pitch won en inmiddels zijn we het museum aan het ontwikkelen. We kunnen dit onderdeel van het hotel ook weer in de markt zetten én de omgeving komt beter onder de aandacht. Het is een win-win-situatie.”

De toekomst

“Ondernemen in de hotellerie is een pittige uitdaging. Het is een intensieve branche die letterlijk 24/7 geopend is. Ik heb mij daar niet in vergist, toen ik drieënhalf jaar geleden mede-eigenaar werd, maar je bent wel áltijd bezig. Is er iets stuk in het zwembad, dan moet je paraat staan. Mijn dag begint dan ook vroeg. Bij de uitgifte van het ontbijt tot de laatste pièce in de keuken. Ik ben opgeleid tot kok en sta dan ook iedere dag dat ik werk in de keuken. In ‘normale’ tijden kunnen we zeventig couverts kwijt in ons restaurant. Daar heb ik mijn handen vol aan. Grote ambities om een extra te hotel te openen of op een andere manier te groeien hebben we op dit moment niet. De verbouwing is zo goed als afgerond en we gaan de suites goed in de markt zetten. Daar hebben mijn zusje en ik ontzettend veel zin en daar gaat voor nu alle focus naartoe. ”

Naam: René Wever & Demelsa Wever

Leeftijd: 38 & 36

Hotel: De Stobbe hotel & suites

Functie: Eigenaren

Plaats: Ruinen

Aantal kamers: 33

Aantal suites: 10

Aantal medewerkers: 7

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws