Het Rijk moet ingrijpen bij de toeristenbelasting. Wat VNO-NCW, MKB-Nederland en Gastvrij Nederland betreft gaat deze melkkoe van de gemeenten snel ter ziele. Dit jaar verwacht het CBS
dat gemeenten "162 miljoen euro ophalen":http://www.hospitality-management.nl/nieuws/opbrengst-toeristenbelasting-stijgt-hardst-16482/ en dan zal het bedrag van de toeristenbelasting ruim eenderde hoger zijn dan in 2008. Vaak is niet duidelijk waar het geld heen gaat. De toeristenbelasting komt bij de algemene middelen terecht en gemeenten kunnen zelf kiezen wat ze daar mee doen.
*Geld kwijt*
De inmiddels extreem hoge toeristenbelasting (tot wel zes euro per persoon voor een overnachting in hotel, camping of in jachthaven) zijn een probleem voor toeristen en ondernemers. Toeristen zijn een steeds groter gedeelte van hun vakantiegeld kwijt aan belastingen, terwijl zij daar vaak niets voor terug zien. In meer dan 80 procent van de gemeenten worden toeristen aangeslagen zonder dat hier een herkenbare prestatie tegenover staat.
*Gemeentelijke kassier*
De ondernemers, die tot hun grote ergernis verplicht wordt als gemeentelijke kassier op te treden, hebben volgens de eerder genoemde belangenorganisaties te maken met een ongelijk speelveld, waardoor er oneerlijke concurrentie ontstaat. Onderling, maar ook met het buitenland. En toeristen die in het buitenland vakantie vieren, stimuleren de Nederlandse lokale economie niet. In deze crisis kan de Nederlandse economie elke euro goed gebruiken. Bijkomende irritatie is dat ondernemers vrijwel geen invloed hebben op de besteding.
De Rijksoverheid moet van de organisaties ingrijpen en op zijn minst ervoor zorgen dat de tarieven scherp omlaag gaan en ondernemers uit de gastvrijheidsector een rol krijgen bij de besteding van de opbrengsten van deze belasting.
~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl
Rijk moet ingrijpen bij toeristenbelasting
16 juli 2013