Daar waar de Amstelveenseweg overgaat in de Overtoom kunnen Amsterdammers sinds kort terecht bij Riot, een restobar met branie waar verschillen worden omarmd. En waar de aardappel in al haar glorie terugkomt in de gerechten en de drankjes, zoals het huisbiertje, gemaakt met piepers.
In Riot komen mensen samen voor Amsterdamse gezelligheid. Om uitgebreid te dineren of een borrel te drinken in een restobar waar Amsterdam Mokum is. Het is het rauwe randje dat ook het verhaal achter de naam Riot vertelt: een eerbetoon aan het Aardappeloproer uit WO I, toen Amsterdam te kampen had met voedseltekorten. Woeste Jordanese huisvrouwen kregen het aan de stok met de politie toen zij hun deel van de aangevoerde aardappelen opeisten, oorspronkelijk alleen bestemd voor het leger. Het Aardappeloproer belichaamt de nauwe band tussen Amsterdam en de aardappel, die al eeuwenlang in de Nederlandse keuken wordt gebruikt en in Riot een upgrade krijgt. Van stamppot naar pommes Anna (met Kemperhoen en wortelcrème).
Bio, 80/20 en duurzaam
Riot is een shared-dining restobar waar creatieve chef-koks de aardappel omtoveren tot echte showstoppers. Natuurlijk staan er aardappelkroketjes op het menu, maar denk ook aan oeufs mayonaise met aardappelrouille en bieslook of een croissant van aardappel met duxelles, tuinbonen, bundelzwam en walnoten. Overigens is er ook genoeg keuze uit andere gerechten, zonder piepers. Alle gerechten en drankjes zijn gemaakt met biologische ingrediënten die afkomstig zijn van vertrouwde, lokale leveranciers. De keuken volgt daarbij het 80/20-principe, wat betekent dat de chefs voornamelijk met groenten werken, met af en toe een uitstapje naar duurzame en lokale vis en vlees. Het past helemaal in het straatje van Conscious Hotel Amsterdam City (The Tire Station), waar Riot deel van uitmaakt.
Meet and sleep
Riot is dan ook niet alleen een heerlijke plek voor Amsterdammers, maar ook voor internationale (hotel)gasten, die samen met de locals een gezellige mengelmoes creëren. En door de locatie is er de mogelijkheid om na een gezellige avond tafelen of borrelen te overnachten in een van de comfortabele kamers van Conscious Hotel Amsterdam City (The Tire Station). Dit maakt van Riot de ideale locatie voor een (verjaardags)feest. Uiteraard kan er ook geborreld worden met collega’s na een brainstormsessie in een van de meetingsrooms van het hotel of uiteten met de hele familie aan de lange tafel.
Naast Amsterdamse branie, vind je in Riot veel creativiteit en warmte terug. De vrouwelijke, ronde vormen zijn een eerbetoon aan feminiene kracht. Niet alleen die tijdens het Aardappeloproer, maar ook die van nu. Het interieur van Riot bestaat voornamelijk uit gerecycled(e) of upcycled(e) meubilair en materialen, met speelse, ronde vormen, vrouwelijke details en kleurrijke graffiti. In Riot komt alles samen tot een Amsterdamse restobar waar iedereen zich thuis voelt.
Over het ontstaan van Riot
Laura Estévez, restaurant manager: “Riot is ontstaan nadat onze chef een gerechtje had gemaakt met krokante aardappeltjes, labneh, zhug, knoflook en beurre noisette. Dit was zo ontzettend lekker dat ik begon te grappen over een restaurant waarbij deze krokante aardappel centraal zou staan. Tijdens dat gesprek herinnerde ik me ook dat mijn vriendin en kunstenares Roosje Verschoor een kunstwerk had gemaakt over het Aardappeloproer, een onbekend, maar inspirerend stukje Amsterdamse geschiedenis. Hieruit kwam uiteindelijk Riot voort.”