Rookruimtes in restaurants, cafés en andere horecagelegenheden zijn definitief verboden. De Hoge Raad heeft dit vrijdag bepaald. De nu nog aanwezige rookruimtes moeten daarom per direct sluiten. Of er ook direct wordt gehandhaafd is nog niet duidelijk. Daarover later meer.
Clean Air Nederland wint zaak
Clean Air Nederland (CAN) is hiermee succesvol in haar juridische strijd, die het in 2016 aanspande tegen de Nederlandse staat. De staat was na hoger beroep in cassatie gegaan bij de Hoge Raad; dit is de hoogste rechter van Nederland. Het rookbverbod is in 2008 van kracht gegaan in de horeca, maar in rookruimtes kon nog ongestraft een sigaret worden opgestoken.
CAN meent dat het uitzonderingsbeleid in strijd is met een overeenkomst van de mondiale gezondheidsorganisatie WHO. De overeenkomst voorziet in het bestrijden van tabaksgebruik en is een kaderverdrag waar Nederland zijn handtekening onder heeft gezet. CAN krijgt dus gelijk van de Hoge Raad.
Het kabinet had andere plannen en wilde vanaf juli 2022 het verbod op rookruimtes invoeren, zo staat in het preventieakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid).
KHN en NVWA
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de uitspraak een 'klap in het gezicht voor horecaondernemers'. Horecaondernemers moeten nu immers hun zaak gaan verbouwen, hetgeen veel geld kost. Of en hoe de NVWA gaat handhaven is niet duidelijk; dat zal weldra blijken.
Positie horeca al langer onder druk
De advocaat-generaal, de juridisch adviseur bij de Hoge Raad, concludeerde een paar maanden geleden al dat de uitzonderingspositie in de Nederlandse horeca onwettig is. Hij verklaarde eveneens dat niet-rokers een sociale druk kunnen voelen om zich bij de rokers in een rookruimte aan te sluiten. Daarom is het onvermijdelijk dat er daarbij rook ontsnapt en in de rookvrije gedeeltes van een café of restaurant terechtkomt.
Kritiek op de uitspraak
Er is vanuit (lokale) politiek kritiek op de uitspraak. Burgemeester Kolff (Dordrecht) vreest een toename van overlast op straat.
Nou, dat zal meer overlast gaan geven op straat. Heeft de Hoge Raad daar ook een oplossing voor? Daarnaast leef ik oprecht mee met de horeca-ondernemers die hier de afgelopen jaren in hebben geïnvesteerd. https://t.co/CEPkC8jfW4
— Wouter Kolff (@WouterKolff) September 27, 2019