Siciliaans talent in de keuken van 5&33

Auteur: Thijs Jacobs
Gastronomie 19 augustus 2016
Siciliaans talent in de keuken van 5&33

Dat je in Amsterdam overheerlijke truffelpasta en tiramisú kunt bestellen bij 5&33 Kitchen, is al jaren bij locals bekend. De mediterrane keuken met sterke Italiaanse invloeden van 5&33 in art’otel amsterdam is er een van niveau.

Roots

Aan het roer staat de Siciliaanse Nadia Frisina, die op weergaloze wijze haar roots in de gerechten verwerkt. Italië is bekend als een van de landen die de mediterrane keuken heeft gevormd en wordt zelfs door Unesco als cultureel erfgoed aangeduid. Op het 5&33 menu staan daarom veel seizoensgebonden verse groenten en fruit, pasta’s, vis en olijfolie. De pasta is ongelofelijk populair en wordt dagelijks – evenals het brood – vers en met de hand gemaakt.

Toprestaurants

Nadia heeft haar Italiaanse kookkunsten geperfectioneerd in eigen land, toen ze in de restaurants van verschillende vijfsterrenhotels werkte. Daarna is ze al snel uitgevlogen om haar vernieuwende visie op de Italiaanse keuken te delen met de rest van de wereld. Ze werkte in toprestaurants in o.a. Peking, Macau, Londen en New York, en werd uitgeroepen tot meesterchef van het exclusieve resort van fashionmerk ‘Iceberg’.

Nu zet ze haar Siciliaanse roots in voor de 5&33 Kitchen, gewoon in Amsterdam! Zo heeft ze bijvoorbeeld couscous op de kaart gezet: een ingrediënt dat wordt gezien als typisch Marokkaans, maar is naar Sicilië gebracht door de Moren in de 11e eeuw en werd snel opgenomen in de traditionele keuken van het eiland. Nadia en haar team zijn echte ambassadeurs van het rijke erfgoed van de Italiaanse keuken. Zij streven ernaar het verhaal van Sicilië en Italië te vertellen met recepten van oudsher maar dan met een moderne twist.

Authentieke recepten

Nadia: 'Sommige recepten zijn zelfs 800 jaar oud en zijn van moeder op dochter doorgegeven. Ik ben trots op mijn achtergrond en probeer dit ook zo goed mogelijk in de gerechten te verwerken, evenals de jarenlange ervaring die ik heb opgedaan in verschillende restaurants wereldwijd.'

Als echte truffelkoningin laat Nadia om de dag verse truffels uit Italië komen. Hiermee wordt de Tagliolini met vers truffelschaafsel bereid. Dit gerecht maakt ze compleet met boter en Parmezaanse kaas. Een echte delicatesse voor iedereen die gek is op truffels! Risotto carnaroli Naast de truffelpasta heeft Nadia nog meer favorieten op het menu. Een van de signature dishes die Nadia heeft toegevoegd aan het menu is de risotto carnaroli, met seizoensgebonden groenten en Parmezaanse kaas. Deze wordt gemaakt met de uitstekende rijstkorrels van Lombardy, uit NoordItalië.

Lokale producten

Nadia gebruikt lokale en regionale producten waar mogelijk, als onderdeel van Italiaanse traditie om zo lokaal mogelijk te werken, maar vertaalt dit altijd naar mediterrane gerechten met Siciliaanse invloeden. Tot slot het dessert: volgens Nadia kan een heerlijke tiramisú niet ontbreken om de Italiaanse avond compleet af te maken. 

Overig nieuws