Niet dat Kaatje een heilige is en Anneke en Fons van Groeningen zijn ook slechts hardwerkende en belastingplichtige ondernemers. Bezield zijn ze echter wel. Deze onder een stevige topping know-how en excellent gastheerschap (m/v) bruisende levenshouding bracht het schilderachtige stadje Blokzijl onder flonkerende sterrenpracht.
Reeds in 1978 daalde de eerste Michelin-ster op restaurant Kaatje bij de Sluis neder en februari j.l. beslisten les connaisseurs de Michelin in hun oneindige wijsheid dat de inmiddels twee verkregen sterren mochten voortprijken.
Begrip
Kaatje heette vroeger 'In den Gouden Walvisch'. Deze voormalige herberg was het eigendom van ene - hoe kan het anders - Kaatje. Een alleraardigste naam voor de statige bistro waar de jonge Van Groeningens ruim twintig jaar geleden als bedrijfsleiders begonnen. Kaatje is inmiddels in bijna heel culinair verwend Nederland en half gourmandiaans Vlaanderen bekend. Zij is een driedimensionaal begrip geworden. Allereerst is daar het verfijnde restaurant, gelegen aan het pittoreske sluisje, vervolgens het zeer beminnelijke 4-sterren hotelletje over de brug en dan is er nog een in brons gegoten Kaatje op het pleintje bij de brug. De landelijke pers heeft al jarenlang niets dan goeds over de eerst twee dimensies van Kaatje te melden. Over Kaatjes derde deel, het standbeeldje, maakte de regionale pers onlangs gewag van enige commotie. Niet dat men de in 1988 onthulde en door de Blokzijlse burgerij aangeboden bronzen Kaatje met een te gewaagd kostuum had getooid. Neen, de kantonrechter in Zwolle moet zich over zoveel als Royalties inzake de beeltenis van 'Koninklijke Kaatje' op een ansichtkaart buigen.
Een fraai stukje p.r.
Het beeldje werd vervaardigd naar de legende die de Blokzijler Frederik Wiedijk over Kaatje optekende. Sindsdien heeft bronzen Kaatje voor het gelijknamige restaurant en hotel vele male haar diensten bewezen. Ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen wordt Kaatje met toepasselijke kostuums getooid. Vorig jaar mei stak Blokzijls nieuwe Havenmeester d'Honneur, de CdK van Groningen Henk Vonhoff, Kaatje in haar nieuwste outfit: een Groninger kostuum. Kaatje bij de Sluis weet hoe dan ook de aandacht op zich gevestigd te houden. Er is veel te beleven in Blokzijl. Men kan er in stijl dineren, overnachten en voor een ieder die dat in zijn of haar bestaan weet in te passen heeft Fons van Groeningen nog wat in petto.
Niet huiswaarts
Voor het nieuwe seizoen is een verstrooiingspakket samengesteld, zodat de gast die na de genietingen van een exquise maaltijd in het knusse hotel wenst te overnachten 's anderen daags nog lang niet huiswaarts hoeft. Men kan overigens ook allerlei plezierige 'modules' in één dag opsouperen. Kaatje bij de Sluis biedt haar gasten, buiten de culinaire verrukkingen en een eventueel uiterst aangenaam verblijf in het hotel de volgende 'leisure-items':
Ballonvaren met Minne Minnisma van het Loftsiler Ballonteam uit Joure. Vanaf maart kan de gast op spectaculaire wijze genieten van een overzicht in vogelvlucht op Blokzijl met zijn Havenkolk, de water- en moerasrijke omgeving en het polderlandschap. De opstijging geschiedt vanuit Blokzijl, net buiten de stadswal, uiteraard bij redelijke weersomstandigheden. Meestal kan op zeer korte termijn een ballonvaart via de receptie worden geregeld. Ook niet-gasten van Kaatje kunnen boeken.
Voor degenen die het natuurgebied liever vanaf het water bekijken wordt een heuse sloep ingehuurd. De captain vaart al vertellend maximaal 6 gasten door de wondere waterwereld rond Kaatje. Tochtjes vanaf 1.1/2 uur. Voorts kan men met Sør Trekzak van één van de Blokzijler Piratenkoren onder zeil op zijn Lemsteraak. De schipper als accordeonist en plezierig troubadour. Alle uitstapjes kunnen nog feestelijker worden gemaakt door een standaard, luxe of royale picknickmand in te schepen.
Vooral Belgen blij
Fijnproevers vanuit alle windstreken weten Kaatje's culinaire niveau hogelijk te waarderen. Saillant detail is dat maar liefst 30% van de gasten vanuit België op het Menu-Dégustation (geesteskind van Fons) en Le Parade du Rien du Tout (een optocht van tien kleine gerechtjes) afkomt. 'Sterren zijn nu eenmaal zwaarwegend voor Belgen,' meent Fons. Na het tafelen hoeft men niet meer in de auto te stappen. In het luxe hotel over de brug, dat een aantal jaren jonger is dan het restaurant, kan de voldane gast zich in een ambiance à la Amstelhotel wentelen, zij het dat er slechts 8 kamers zijn. Anneke van Groeningen voert er de scepter. De gast is er in goede handen. Gekleed in een luxe badjas van Kaatje kan men zijn eigen kopje koffie zetten, waarna men door de privacy-gegarandeerde vitrage het reilen en zeilen in het schattige stadje kan gadeslaan. De gast zit als het ware bovenop het gestuntel van sommige watersporters in de sluis. In de serre van het hotel wordt 's morgens het ontbijt geserveerd. Men kan kiezen uit een vriendelijk Hollands ontbijt of het inmiddels beroemde 'Petite Dégustation du Matin', een feestelijk 7-gangen ontbijt. Ook vanuit de serre en de terrassen heeft men een prachtig uitzicht op het oude stadje en de voorbij varende boten. Bij mooi zomerweer wordt op de terrassen het ontbijt en de lunch geserveerd.
Toekomstplannen
Desgevraagd antwoordt Fons: 'wat mijn plannen voor de toekomst zijn? Ach, over 5 jaar ben ik rijk en dan stop ik. Maar zo werkt het niet echt in de horeca. Het enige waar je rijk aan wordt zijn ervaringen en als je 't goed doet kun je een heel behoorlijk leven leiden.' Fons hoopt over 10 jaar te kunnen stoppen. 'We hebben zo langzamerhand alles op een niveau gebracht waarop het moet zijn. Vorig jaar hebben we een nieuwe keuken van een half miljoen laten installeren. Alleen de apparatuur al kostte fl 300.000,-. Daar kunnen we wel zo'n 15 jaar mee vooruit. Het hotel zal wel weer een keertje bijgewerkt moeten worden en het restaurant moet hier en daar wat verfraaid worden, maar dat zullen geen echte verbouwingen worden. Het enige waar ik steeds aan zit te denken is iets met de tuin van het hotel te doen. Daar zou ik een hele nieuwe formule voor willen bedenken, maar dan ook een echt heel bijzondere. Die formule zou dan te maken moeten hebben met begrippen als vrije tijd, buiten zijn, weg zijn, vrij zijn. De lunchkaart zou daar een afspiegeling van moeten zijn. Echt wezenlijk anders, want meestal is een lunchkaart een zwakke afspiegeling van wat er 's avonds wordt geboden. Men moet dan bijvoorbeeld uit Amsterdam naar Blokzijl willen komen om daar te lunchen.'
Geïntegreerd
'Zo'n bijzondere formule moet het worden,' aldus Van Groeningen. 'Bovendien zijn er eigenlijk geen typische lunchrestaurants. De bestaande formules zijn bijna altijd gebaseerd op de avond, terwijl er voor de lunch heel andere behoeften bestaan: zo'n lunch moet met snel, vrolijk, fris en met buiten te maken hebben.' Fons enthousiasme is niet te stuiten: 'en met tuin, water, feestelijk en bij de dag behorend. Een dergelijk festijn moet een geïntegreerd dagdeel worden, zodat de gasten niet met de ogen hoeven te knipperen na een bezoek aan ons tuinrestaurant.' Het decor lijkt alles mee te hebben voor de 'koppelverkoop'formule. De kans is immers vrij groot dat gasten na een dergelijke lunch in het hotel, vallen voor de charme die Kaatje bij en rondom de sluis heeft te bieden. Na een de lunch zal menigeen Blokzijl willen 'revisiten' waarbij het hotel de uitvalsbasis zal vormen voor de 'gelukkigen der aarde'. Als het aan Fons ligt krijgt Overijssel zijn eigen Marekriteligplaatsen, opdat men de natuurminnende gast tijdens een vaartochtje een verstilde picknicklokatie kan bieden.
Siska van der Beek