Per 1 januari 2025 gaat tweesterrenchef Guido Braeken aan de slag in het fine dining restaurant crEATe van Van Oys Maastricht Retreat. Hij zal gaan samenwerken met tweesterrenchef en culinair directeur Pascal Jalhay, chef-kok van het hotelrestaurant. Het hotel- en restaurantcomplex opent begin maart 2025 zijn deuren.
Het hotel- en restaurantcomplex opent begin maart 2025 zijn deuren, net op tijd om binnen- en buitenlandse bezoekers van TEFAF 2025 te ontvangen én te verwennen in het historisch betekenisvolle Kasteel Oost. Het kasteel wordt na een vakkundig uitgevoerde restauratie en een vrij omvangrijke extensie getransformeerd in een vijfsterrenhotel dat lid wordt van de exclusieve hotelorganisatie Leading Hotels of the World.
Kasteel Oost krijgt naast een nieuwe bestemming ook een nieuwe naam: Van Oys Maastricht Retreat is het levenswerk van de Maastrichtse ondernemers Michel en Leon Maes. De operationele leiding is in handen van managing director Marc Alofs, die eerder de vijfsterren Superior hotelprojecten La Butte aux Bois en Botanic Sanctuary Antwerp heeft gerealiseerd.
Niet een, maar twee sterrenchefs
"Wij leggen de lat bewust hoog, alleen het beste is goed genoeg. Dat credo geldt voor alle geledingen en niveaus van ons dienstenaanbod, dus ook op culinair vlak. Op zoek naar een geschikte chef-kok voor ons fine dining restaurant hebben wij contact gehad met meerdere topchefs uit binnen- en buitenland. Met Guido Braeken hebben wij een absolute topper in huis gehaald. In 2022 is hij, als eerste chef ooit in Nederland, door de Michelin Gids gepromoveerd van geen naar twee sterren", aldus managing director Alofs.
"Daar komt bij dat hij een Limburger in hart en nieren is. 'Last but not least' hebben wij zeven jaar goed samengewerkt in La Butte aux Bois. In mijn hoedanigheid van hoteldirecteur heb ik hem daar zien groeien en openbloeien, als rechterhand van Ralf Berendsen."
"Wil je de hotelclassificatie vijf sterren Superior verwerven én lid worden van The Leading Hotels of the World moet je voldoen aan zeer strenge kwaliteitscriteria. Daarnaast moet je ook op culinair vlak over uitstekende troefkaarten beschikken. Daarom bieden wij een gedifferentieerd culinair aanbod aan dat enerzijds bestaat uit een internationaal toprestaurant en anderzijds uit een hotelrestaurant op niveau dat uitsluitend met regionale producten uit een straal van vijftig kilometer zal werken."
"Respect voor mens en natuur loopt als een rode draad doorheen het hele project en vindt zijn oorsprong in het gedachtengoed van de Cittaslow-beweging. Dat verklaart waarom wij bewust hebben gezocht naar chef-koks die vertrouwd zijn met het koken met streekproducten en rekening houden met de regionale leef- en kookgewoonten. De eigenaars hechten veel belang aan de ‘Couleur Locale’ van Van Oys Maastricht Retreat. Belonen de culinaire gidsen ons met hoge onderscheidingen zullen wij die graag in ontvangst nemen, voor onze chefs en hun teams dé kroon op hun werk. Maar nog belangrijker dan onderscheidingen zijn de lof en algehele tevredenheid van de individuele klant."
"Hell of a job"
"Horeca is a hell of a job! Koken op niveau verlangt uiterste concentratie en totale inzet, de kleinste onachtzaamheid kan een gerecht om zeep helpen. Restaurants vinden daarom steeds moeilijker geschikt personeel. Ik zou graag één of meerdere vrouwen in mijn team opnemen, maar ik vind echt niemand die bereid is de offers te brengen die de job verlangt."
"Zelf heb ik het geluk dat mijn vrouw thuis veel taken van mij overneemt. Zonder haar steun zou ik er nooit in geslaagd zijn een tweesterrenstatus te bereiken. Zij is niet alleen mijn toeverlaat op privévlak maar ook mijn klankbord op professioneel gebied. Zij oordeelt met kennis van zaken en is misschien wel mijn meest kritische gast."
"De beslissing om per 1 januari over te stappen naar Van Oys was geen gemakkelijke. Maar het aanbod en de uitdaging zijn zo eenmalig dat ik ervan overtuigd ben de juiste beslissing te hebben genomen. Op mijn veertigste biedt Van Oys Maastricht Retreat mij de kans, om kort bij huis, mijn levensdroom waar te maken en dat in een uniek historisch kader. Ik heb de belofte dat ik zelf de regie en verantwoordelijkheid voor het restaurant in handen krijg. Ik ken de eigenaars en managing director persoonlijk en weet uit ervaring dat zij uiterst professioneel tewerk gaan. Zij hebben de ambitie om van Van Oys Maastricht Retreat een echte topper in de internationale restaurant- en hotelwereld te maken. Ik hoop dat ik met mijn engagement en kennis daar een steentje kan toe bijdragen. A dream come true!"
"Ik wil in schoonheid afscheid nemen van de plaats waar mijn carrière in een stroomversnelling is terechtgekomen. Vervolgens ga ik enkele weken vakantie nemen om er vanaf 1 januari met een volle batterij tegenaan te kunnen gaan. Ik besef dat ik voor de grootste uitdaging in mijn leven sta en ben vastbesloten er het beste van te maken."