Even wat anders op het menu dan de standaard broodjes, soepen en quiches. Zeker als het weer wat minder wordt en gasten behoefte hebben aan iets warms in hun maag. De tarte tatin is makkelijk te maken, lekker zoet door de gekaramelliseerde uitjes en goed te combineren met zowel kaas als vlees.
Ingrediënten (2 personen)
300 gram sjalotten
40 gram boter of margarine
3 eetlepels poedersuiker
3 eetlepels rode port
1 pijpje kaneel
2 takjes rozemarijn
zout
peper
2/3 blikje croissantdeeg
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Pel de sjalotten, maar laat de wortelbasis intact. Stoof de sjalotjes met de boter of margarine afgedekt zachtjes 5 minuten. Voeg poedersuiker toe en bak op hoger vuur tot de suiker met de boter begint te verkleuren. Voeg al roerend rode port, kaneel, takjes rozemarijn en zout en peper naar smaak toe. Doe alles over in de taartvorm.
Rol het deeg uit over de sjalotten in de vorm. Druk het deeg tussen de rand van de vorm en de sjalotten. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak de taart in ongeveer 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Verwijder de takjes rozemarijn en het pijpje kaneel en serveer de taart warm.
Tip
Met een kleine ovenvaste koekenpan kunt u de taart in de pan maken en dit in z’n geheel in de oven zetten. Lekker als lunch met zachte geitenkaas.