Je ziet ze steeds vaker voorbij komen in het straatbeeld: zonnepanelen. De donkerblauwe panelen zijn voor steeds meer particulieren en bedrijven een duurzame investering voor de toekomst. Geldt dit ook voor hotels?
Laten we om te beginnen eens de voordelen van zonne-energie op een rijtje zetten. Zo bent u als hotel niet alleen milieubewust bezig, maar verdient de investering zichzelf ook nog eens binnen zeven tot tien jaar terug. Aangezien u ook geen last heeft van variabele stroomprijzen, biedt dat ook voor langere tijd zekerheid. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, ze vragen weinig onderhoud en zijn ook nog eens veilig en stil. De opgewekte stroom kan tevens opgeslagen worden in een accu voor later verbruik of teruggeleverd worden aan het stroomnet, wat ook weer een besparing op kan leveren.
Geschiktheid
Is de inzet van zonnepanelen dan alleen maar positief? Dat zeker niet. Zo levert één zonnepaneel op dit moment nog maar weinig stroom, waardoor er veel nodig zijn om voldoende energie op te wekken. Daarnaast levert een zonnepaneel het hoogste rendement als deze op het zuiden is gericht, op een hoek van 36 graden. Dit rendement daalt al snel indien dit niet kan. Niet ieder bouwwerk is daarom geschikt voor zonnepanelen. Het onderhoud van de panelen mag dan wel nihil zijn, ze moeten wel vrij blijven van sneeuw en vogelpoep. Daarnaast is niet iedereen gecharmeerd van het uiterlijk van zonnepanelen.
Financiële mogelijkheden
Maar stel dat u er wel voor kiest om over te stappen op zonne-energie. Als hotelmanager kijkt u dan met name naar de kosten en de baten. Als onderneming kunt u gebruikmaken van de EnergieInvesteringsAftrek (EIA) van de overheid. De EIA houdt in dat u 55,5 procent van de investeringskosten kan aftrekken van de fiscale winst. Hiervoor moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet u inkomsten -of vennootschapsbelasting betalen, op Nederlands grondgebied gevestigd zijn en het uiterlijk drie maanden na opdracht tot levering melden bij de overheid. Naast de EIA mag u de investering in zonnepanelen ook als gewone investering in bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst en mag de btw worden afgetrokken van de omzetbelasting.
Data en algoritmes
Zonnepanelen op het dak plaatsen is een eerste stap, maar vervolgens is het een kunst om de energie die de panelen oplevert optimaal in te zetten. Volgens Gert Jan Jacobse van Priva hoeft dat tegenwoordig helemaal niet ingewikkeld te zijn. "Door data en algoritmes bij te houden, kan je precies meten hoeveel energie je op een bepaald moment nodig hebt. Door hier inzicht in te krijgen kun je als hotelier zelf bepalen hoeveel energie je van de zonnepanelen afneemt en hoeveel je van die energie het energienet op stuurt."
"Het is zelfs mogelijk om het energieverbruik van de gasten in het boekingssysteem van het hotel te integreren. Wanneer de gast een boeking maakt wordt gevraagd welke temperatuur hij of zij graag wil hebben bij aankomst. Bij binnenkomst is de kamer op de juiste temperatuur en is de elektriciteit ingeschakeld. De kamers die leegstaan worden op 'spaarstand' gezet. Dit levert uiteindelijke zeer concrete energiebesparingen op."
HM302017