Alle leden van Les Jeunes Restaurateurs werden uitgedaagd een spannend gerecht te bedenken dat perfect past bij Domaine du Tariquet Prèmieres Grives. Alle combinaties werden door René van Heusden (Perswijn) en een aantal wijn- en foodprofessionals beoordeeld. Het resultaat: 6 teams (bestaande uit een chef en een sommelier), die vervolgens streden om de 3 finaleplekken in het Miele Experience Center te Houten.
Tijdens de 30 minuten durende finale bereidden de 3 overgebleven chefs voor een laatste keer hun gerecht en presenteerden de sommeliers de wijn-spijscombinaties aan de jury, bestaande uit vier wijn- en foodprofessionals. De jury beoordeelde het totaalplaatje en er was extra aandacht voor de presentatie aan tafel. Deze jury, met als voorzitter Bart van Berkel (winnaar Masterchef 2014), koos uiteindelijk de Meester van Wijn & Spijs.
Het team van Eindeloos uit Leeuwarden werd gekozen tot winnaar van de eerste editie Meester van Wijn & Spijs. Sommelier Jorrit Bokma en Chef Willem Schaafsma van Eindeloos waren met het gerecht van Langoustine met Citruskorst, romige mais met venkel en een jus van saffraan de terechte winnaar. Het eenvoudige, maar zeer smaakvolle gerecht sloot het mooiste aan bij de Domaine du Tariquet Premières Grives. In 2017 volgt de tweede editie van Meester van Wijn & Spijs.