In Vlissingen verrijst een nieuw viersterrenhotel in het voormalige onderkomen van de Zeevaartschool. Het typerende witte gebouw aan de Boulevard met het witte torentje, een ontwerp van Arend Rothuizen, is wereldwijd bekend onder zeevarenden en maritiem geïnteresseerden. In mei 2009 heeft dit pand, nummer 156, de status van Rijksmonument gekregen.
De ‘Vereeniging Zeevaarstchool Vlissingen’ werd op 27 februari 1903 formeel opgericht. De Zeevaartschool Vlissingen is de voorloper van de maritieme opleidingen van HZ University of Applied Sciences en van Scalda - Maritiem & Logistiek College de Ruyter.
Het hotel krijgt 70 kamers onderverdeeld in 4 verschillende kamertypes:
Standaardkamers (45), familiekamers (5), suites (6) en, op de begane grond, 14 zogenaamde matrooskamers. Naast de 56 luxe kamers dus ook dit bijzondere kamertype als verwijzing naar het feit dat ze kleiner zijn, ‘helemaal onderin’ gesitueerd zijn en zeer betaalbaar zijn.
Voor ieder wat wils dus in Hotel de Zeevaartschool en dat is precies de bedoeling van Joost van Damme, de hotelier die dit hotel samen met een investeerder realiseert.
De eerste gesprekken over een hotel in het bewuste pand voerde Van Damme al in 2018. Dat het ‘even’ duurde is niet zo verwonderlijk want bij het ombouwen van een rijksmonument komt heel wat kijken. Nadat het plan in grote lijnen af was, het pand in zijn geheel werd aangeboden, de investeerder werd gevonden en het werd aangekocht in mei 2022, was het pand nog ruim een jaar verhuurd.
Inmiddels zijn alle huurders vertrokken, heeft de gemeente de onherroepelijke vergunning verleend en is er opdracht verstrekt voor de renovatie en verbouwing aan de aannemer, Bulsink uit Son en installateur DWT uit Goes. Het ontwerp is in handen van Studio Hans Kuijten. Hij staat bekend om zijn kennis van de horeca en hotellerie en de ‘heerlijke sfeer’ die hij in zijn projecten weet te brengen.
Een hotel voor een brede doelgroep
Naast de zeventig hotelkamers krijgt het hotel ook een restaurant, bar en lounge. Deze functies zijn gesitueerd rond de hoofdingang en lopen in de praktijk volledig in elkaar over. De beschikbare ruimte hiervoor is beperkt en dat zie je terug in het concept. Per dagdeel wordt de hele ruimte dus voor hetzelfde doel gebruikt.
Het minimuseum
Natuurlijk zullen gasten in het hotel op diverse plekken herinnerd worden aan de geschiedenis van het gebouw. Hiervoor is het hotel in gesprek met de vereniging van oud-leerlingen en de beheerders van het rijke archief van de school.
In het museum is verder plek voor de plaquettes van de oprichter van de school, de eerste directeur en de twee ornamenten die herinneren aan de overleden studenten in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
De entree en het terras
Bij een uniek hotel hoort een passende entree. Dat eerste moment van aankomst heeft ‘grandeur’. De hoofdentree van de school blijft uiteraard ook de hoofdentree van het hotel. En er komt een mooi terras met uitzicht over de Westerschelde en de Noordzee.
Blijf op de hoogte!
Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.