Het Van der Valk Hotel Luxemburg-Arlon, gelegen in de Belgische Ardennen vlak bij de grens met Luxemburg, is nu 5 jaar open en gaat flink uitbreiden. In de komende drie jaar komen er onder andere 56 kamers, een wellness van 2000m2 en een Citywave-surfzwembad bij. Daarnaast maakt het hotel een duurzame stap met de productie van biogas waarmee het gehele complex voorzien wordt van elektriciteit en warmte.
Het Van der Valk hotel beschikt op dit moment over 125 kamers en ziet dat er behoefte is aan meer kamers, vooral aan familiekamers. Komend najaar wordt gestart met de bouwwerkzaamheden. De gehele bouw neemt zo´n drie jaar in beslag, waarbij de verschillende projecten in vier fases worden opgeleverd en begin 2025 operationeel zijn.
Genieten in de natuur, met respect voor de natuur; daar zet Van der Valk Hotel Luxemburg-Arlon vol op in. Het hotel wordt op het gebied van energie volledig zelfvoorzienend. Tijdens de bouw van het hotel werden al diverse initiatieven genomen om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo wordt er gebruik gemaakt van 100% ecologische en biologische schoonmaakproducten en zijn de tapijten gemaakt van natuurlijke en gerecycleerde materialen als mais. Ook bestaat het menu vooral uit gerechten met lokale producten en werkt de directie aan een plastic-vrij hotel, tot aan de sleutelkaarten toe die nu van bamboe zijn vervaardigd. Maar nu gaat het hotel nog een stap verder. In samenwerking met familie Pastoret ontwikkelt het hotel een Biogas installatie. In deze installatie wordt afval van lokale boerderijen omgezet in gas. De gasproductie zal voldoende zijn om het gehele complex te voorzien van elektriciteit en warmte. Daarnaast wordt nog eens 50% van de totale energieproductie geleverd op het net. “Voor ons energiebeleid streven we naar zelfvoorziening en koolstofneutraliteit”, aldus Steven Zeeuw van der Laan, die tijdens de bouw van het hotel gedurende een periode van zes maanden door Omroep Max werd gevolgd voor de zesdelige documentaireserie “Jonge Valken”.
Vervolgens wordt gestart met de bouw van 56 nieuwe hotelkamers. Deze kamers krijgen allen connecting doors om met name in de zomerperiode beter te kunnen voorzien in de vraag van jonge gezinnen. “We merken dat hier veel behoefte aan is”, aldus Zeeuw van der Laan – directeur-eigenaar Van der Valk Luxemburg-Arlon. “Ons hotel is de ideale uitvalsbasis om met de fiets eropuit te trekken of de wandelschoenen aan te trekken en de prachtige Ardennen of het mooie Luxemburg te ontdekken. Wie avontuurlijker is aangelegd, kan met de kajak de Semois afvaren en genieten van de natuur vanaf het water”.
Het derde project is de ontwikkeling van een wellness met een oppervlakte van 2000m2, inclusief buitenruimte. De wellness wordt voorzien van een binnen- en buitenzwembad, jacuzzi, zes sauna’s, een hamam, meerdere massageruimtes en 4 privé wellnessruimtes met verschillende thema’s. Dit laatste is een gevolg van de coronaperiode waarin duidelijk werd dat mensen meer privacy zoeken met betrekking tot wellness. De privé wellnessruimtes zijn uitgerust met een eigen sauna, lounge en een jacuzzi voor maximaal vier tot zes personen.
In de laatste fase wordt een surfbad van het merk Citywave aangelegd, uniek in de Benelux. Het concept is gebaseerd op de statische golf in een rivier in München. In een bad van 8 bij 17 meter kan je echt surfen op een surfboard met vin in een kunstmatig gecreëerde golf van water zoals in de zee. Het Citywave concept is niet te verwarren met een flowrider, waarvan er al meerdere zijn in de Benelux. Het surfbad is toegankelijk voor een breed publiek van 6 tot 65 jaar. Beginners kunnen er leren surfen op een kleinere golf, maar het niveau van de golf kan voor professionele surfers ook verhoogd worden tot het niveau van de Olympische Spelen, waarbij surfen sinds 2020 een Olympische sport is. De verwachting is dat het Citywave-surfzwembad 30.000 bezoekers per jaar zal aantrekken.
Naast deze vier projecten wordt verder een fitnessruimte van 400m2 aangelegd waarbij zowel binnen- als buitenfaciliteiten worden aangeboden die door individuele sporters en groepen gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld yoga. Ook wordt de parkeergelegenheid toereikend gemaakt voor de extra bezoekers. Momenteel beschikt het hotel over 220 parkeerplaatsen met 34 elektrische laadpalen. In de nieuwe situatie wordt dit uitgebreid met nog eens 230 parkeerplaatsen met 20 extra laadpalen die verdeeld worden in een parkeergarage van vijf verdiepingen. Hiermee komt het totaal op 450 parkeerplaatsen en 54 laadpalen. Alle nieuwe faciliteiten zijn toegankelijk voor zowel hotelgasten als gasten van buitenaf.